Csökkentheti a férfiak nemzőképességét, ronthatja a spermiumok minőségét a Covid-19 vírusfertőzés – állítja egy nemrégiben megjelent kutatás (Reproduction). A tanulmány felveti, hogy a Covid-betegség csökkentheti a hímivarsejtek számát, gyulladást okozhat az érintett szervezetben, ezáltal a spermiumszám, és a termékenység is csökken. Ez az első tanulmány, ami arra hivatkozik, hogy a Covid-19 problémát okozhat a férfi termékenységben, és javasolja, hogy a fertőzés lezajlása után figyelmet kell fordítani a férfiak nemzőképességének helyreállítására. 

Photo by Deon Black on Unsplash

A Covid-19 vírus járványszerű terjedését 2020 tavaszán jelentette be a WHO. A vírus a koronavírusok családjába tartozik, elsősorban légúti tüneteket okoz, megfertőzi a légutakat, a tüdőt, a vesét, a beleket, idősebbek és krónikus beteg pedig nagyobb eséllyel néznek szembe a betegség súlyosabb lefolyásával. A legújabb vizsgálatok szerint férfiaknál megzavarhatja a reprodukciós szervek működését is, ezáltal fennakadást okoz a hormonrendszerben. A férfiak nemzőképességére potenciálisan hatással lehet ugyan egy Covid-fertőzés, ugyanakkor fontos tudni, hogy az okok és összefüggések egyelőre nem tisztázottak, tehát a kutatási eredményeket is fenntartásokkal érdemes fogadni. 

A német Justus-Liebig Egyetem kutatói vizsgálták a Covid-fertőzés hatását a férfi nemzőképességre. A következő jellegzetességeket figyelték a vizsgálat résztvevőiben: gyulladás, oxidatív stressz szintje, hímivarsejtek minősége és száma. A vizsgálat 60 napig tartott, egészséges, Covid-fertőzésen áteső, nemzőképes korú férfiakat vontak be.

Az éppen covidban szenvedő férfiak hímivarsejtjeiben több mint 100%-kal növekedett az oxidatív stressz és a gyulladás szintje egészséges társaikhoz képest, a spermiumok koncentrációja 500%-kal csökkent, a mozgékonysága 200, a spermiumok alakja 400%-ban megváltozott.

Photo by Tai’s Captures on Unsplash

Mindezek vezethetnek férfimeddőséghez – a kutatás vezetője, Behzad Maleki elmondta, hogy a spermiumok minősége, és a nemzőképesség is javul, ahogy a Covid-19-betegségből meggyógyul a páciens, ugyanakkor a fentebb részletezett nemzőképesség-csökkentés mutatói sokkal inkább megjelennek a covid-fertőzésen már átesett páciensekben, és ezek tartósan is így maradhatnak. 

Nagyobb kockázat a férfiak nemzőképességére?

A Covid-19 vírusfertőzésen átesett férfiaknál tehát fennáll az alacsonyabb minőségű spermium lehetősége, ami hatással lehet nemzőképességükre, így érdemes az orvosunkkal konzultálni. Maleki kutatásvezető szerint, érdemes lenne a WHO-nak is fontolóra venni, hogy a férfiak reprodukciós rendszere jobban ki van téve a koronavírus okozta súlyosabb következményeknek, így érdemes lenne a férfi reprodukciós szerveket is a Covid-19 által súlyos veszélynek kitett szervek közé sorolni.

via MedicalXpress

Olvass még!

Férfi termékenység növelése – lássunk végre tisztán!

Babatervező vitamin – mi kell hozzé, hogy egészséges babád legyen?