Egy helyre gyűjtöttünk nektek minden hiteles, orvosi információt a férfi termékenység növelése témakörében. Sok, tudományosan nem megalapozott információ kering a neten arról, hogyan lesz megfelelő minőségű egy férfi spermája ahhoz, hogy sikeres legyen a fogantatás, ezért most segítünk tisztán látni! A cikket Dr. Virágh Gabriella segítségével készítettük.

man kissing woman in grass area

Férfi termékenység növelése, milyen vitaminok kellenek?

Antioxidánsok: az antioxidánsok szerepéről a sperma minőségének javításában nagyon sok szakmai cikk született. Egy dolog biztos: az antioxidánsok jó hatásúak, mert csökkentik a sejtek oxidatív stressz-szintjét de nem kell az adagolással túlzásba esni, mert több kárt okozhatunk, mint hasznot!

Kezdjük a legnépszerűbbel, a C vitaminból nem szerencsés átlépni a napi 100 mg (!) adagot, minden híreszteléssel ellentétben, teljesen fölösleges a napi 3-4000 mg-os extrém dózistól várni a csodát, ugyanis a felsleges C-vitamint a szervezetünk egyszerűen vizelet formájában üríti.

green and white medication pill in clear glass jar

A taurin férfi termékenyég növelésére gyakorolt pozitív hatását eddig semmilyen tudományos vizsgálat nem igazolta, hiába is terjed róla az ellenkezője.

Coenzym Q10-ből pedig legalább napi 20-30 mgot kell szedni 3-6 hónapig a megfelelő hatás eléréséhez, ha előbb hagyjuk abba a szedését, nem fogjuk elérni a pozitív hatásokat.

Túl sok vitamin sem jó – nem az emelt dózis segíti a férfi termékenység növelését

Az E-vitaminra, (mivel ez zsirban oldódó vitamin) ugyanaz vonatkozik, mint a C vitaminra, csak még fokozottabban: nem ajánlatos a napi 300 mg dózist túllépni, mert ez a vitamin nem tud olyan könnyen kiürülni, raktározódik a szervezetben, és a túl sok már nem használ a spermaképzésnek, hanem árt.

Érdemes még arra is fegyelemmel lenni, hogy az E-vitamin természetes formában (Conceptio férfi termékenségi vitamin, így 300 mg elegendő) vagy szintetikus formában ( d-alfa –tokoferol, igy már 600 mg kell) van a készítményben, mert ennek is lehet szerepe.

A B6-vitamin vízben oldódik, könnyen ürül, ennek ellenére ebből sem érdemes a napi ajánlott bevitel 100%.ánál többet bevinni!

Férfi termékenység növelése, a legnagyobb ütőkártya: az L-karnitin

A spermium termelés serkentésére bizonyítottan hatásos a cink 66-500 mg dózisban naponta 3-6 hónapig, és a szelén 100-300 mikrogrammban naponta, 3-11 hónapig szedve. Az arginin lehet hatásos, de csak olyan adagokban, ami már nem élelmiszer-kiegészítő, hanem gyógyszer kategória, vitaminkészítményekbe pedig nem lehet ekkora dózist tenni.

A B9, B12, D vitamin, magnézium, glutation sok szempontból hasznosak, de a spermaképzésre a hatásuk nem bizonyított.

A spermiumok mozgékonyságának fokozása: az L-karnitin hatása bizonyított. A hatásos dózis 2-3 gramm(!) naponta, ez alatt nincs érdemi hatása a spermiumra. A Conceptio féri termékenységi vitamin a magyar piacon egyedüliként tartalmaz 3 gramm L-karnitint!

Amik viszont biztosan nem használnak a férfi termékenység növelésére: folsav önmagában, feketekömény, sáfrány, dió. Nagyon sok más természetes növényi kivonatot is ajánlanak ilyen célra, ezek hatásairól azonban publikált tudományos vizsgálatok nem állnak rendelkezésre.

Itt tudhatsz meg többet a Conceptio termékenységi vitaminról, csomagban rendelve a női vitamin most AJÁNDÉK a férfi vitamin mellé!

Olvass még!

Babatervező vitamin – mi kell hozzá, hogy kisabád egészséges legyen?

5 tipp a sikeres babavállaláshoz, férfi meddőség ellen