Babatervező vitamin, nemzetközi ajánlott egységek, ennyi miligramm, folsav vagy folát… ember legyen a talpán, aki eligazodik a babatervezéshez szükséges vitaminok, készítmények között! Adunk egy kis segítséget ahhoz, hogy tisztán láss az információk tengerében, mégis megnyugtatóan megkapjon mindent a szervezeted. 

pregnant woman in blue dress holding blister pack

Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Babatervező vitamin vagy külön-külön szedett vitaminok?

Komplex készítményeket is választhatsz, mint a Conceptio babatervező vitamin, és persze külön-külön is gondoskodhatsz a megfelelő vitaminbevitelről. A terhesség előtti 2-3 hónapban a legfontosabb, hogy napi 400-800 ug folsavval (B9-vitamin) készítsd fel a szervezetedet a babavárásra: ekkora mennyiségben a folsav képes megelőzni súlyos idegrendszeri problémákat, így feltétlenül szükséges az első trimeszterben, valamint már előtte is. A mennyiséget az első trimeszter után csökkenteni kell!

D-vitamin, jóból is megárt a sok!

A D-vitamin a legtöbb babatervező vitaminban megtalálható, de sokszor túl sok vagy éppen túl kis mennyiségben, a szükséglet egyénenként változó, és a legjobb különálló vitaminként szedni, orvosi javaslatra. A fehér bőrű, kaukázusi embereknél, akikből nálunk is a legtöbben élnek, a szükséges napi mennyiség magasabb, mint a sötét bőrű, afro-amerikai embereknél. Egész évben, akár nyáron is érdemes lehet szedni, mivel hormonszerűen viselkedik a testben, ezért az anyagcsere-folyamatoknak is szerepe van. 2000 NE-nél többet, hacsak az orvosi utasítás nem szól másképp, nem érdemes szedni. 

woman holding her tummy

Photo by Jordan Bauer on Unsplash

Előzd meg a vérszegénységet!

Majdnem minden kismama vérszegény lesz a terhessége idején, a legtöbb babatervező vitamin pedig nem is tartalmaz vasat. Ez nem is véletlen, a megfelelő dózist érdemes megállapítani orvos segítségével, a legjobb, ha ő írja fel a szükséges mennyiséget. Mivel a várandósság során már két vérkör van a szervezetünkben, ezért a vérképzéshez is több vasra van szükség, amit mindig éhgyomorra, C-vitaminnal vegyél be. Elegendő, ha a második trimeszterben kezded az emelt dózist szedni. 

C-vitamin, a legnépszerűbb!

A legtöbb babatervező vitamin tartalmazza a mindenki által ismert C-vitamint, optimális mennyiségben azonban ritkán: a Conceptio női babatervező vitamin 80 mg-mal pont annyit juttat belőle a szervezetbe, amennyire annak szüksége van. Sok internetes tévinformációval ellentétben nincs értelme a sokat marketingelt ezres dózisú vitaminokat szedni: a szükséges napi mennyiségen túli (60-100mg) további miligrammok egyszerűen vizelettel távoznak a szervezetből. A túladagolt aszkorbinsav veszélyes is lehet, elsavasítja a vizeletet, rosszabb esetben vesekövet okozhat. Bogyós gyümölcsök, kelbimbó, paprika, citrusfélék is jó lelőhelyei a C-vitaminnak.

two lemons

Photo by Han Lahandoe on Unsplash

És még? 

Szükség lesz még a magnéziumra a terhesség alatti izomgörcsök miatt, a Conceptio babatervező vitamin 100 mg-ot tartalmaz, és ezt a csontépüléshez elengedhetetlen kalciummal érdemes kiegészíteni, amit tejtermékekben, sajtokban, joghurtban, tejben természetesen megtalálhatunk. 

Szabad a kismamáknak halat?

Szabad, sőt kell is! Az omega3-6 zsírsavak segítik a magzat idegrendszeri fejlődését, de ha nem a kedvenceid a halas ételek, maradj a Conceptio babatervező vitaminnál, amiben halolajból 500 mg + DHA 250 mg is megtalálható, ami a baba szívfejlődéséhez is nagyon hasznos. 

A vegetáriánus kismamák ne felejtsenek vasat és B12-vitamint mindenképpen az étrendjükbe emelni!

Olvass még!

Mitől függ, hogy fiú vagy lány lesz a baba?

 5 tipp a sikeres babavállaláshoz