Szabadon vérezni – ezt jelenti magyarra fordítva a freebleeding kifejezés, amire most sokan fel is kapjátok a fejeteket. A megosztó szokás pár évvel ezelőtt indult, (újra)kitalálói pedig a menstruációt övező tabukat szeretnék megdönteni. 

person standing on white ceramic floor tiles

Jól sejted, a freebleeding lényege, hogy semmilyen eszközt nem használunk menstruáció idején. Csak hagyjuk, hogy a testünk szabadon tegye a dolgát, és a menstruciós folyadék távozzon. Elindítói szerint a freebleeding felszabadítja a nőket, hiszen miért is kellene úgy tennünk, mintha a havi vérzésünk szégyenteljes, titkolandó folyamat lenne?

Mi is az a freebleeding?

A menstruáció kulturálisan nagyon erősen beágyazott az egyes társadalmakban, törzsi kultúrákban jelentheti az erőt, más esetekben pedig a nőknek el kell vonulniuk a vérzés idejére a törzstől, mert tisztátlannak tekintik őket menstruáció idején. 

A freebleedinggel nem mutatnak újat a nők, hiszen a civilizáció előtt sem voltak betétek, kelyhek, tamponok, sőt, még párszáz évvel ezelőtt is inkább a megfelelő textíliákat hordták a távozó vér felfogására a nők. A vérzés legerősebb napjain érdemes is élnünk a modern kellékekkel, kelyhekkel, viszont akinek kis mennyiségű vér távozik csak a gyengébb napokon, annak a freebleeding felszabadító hatással lehet a mindennapjaira. 

Freebleeding a történelemben

Mennyit aggódtunk már életünkben amiatt, hogy “átázott” a fehérneműnk, nadrágunk, és meglátszik a véres folt a ruhánkon? Az internet elterjedésével a freebleeding új lendületet kapott, már 2010 előttről folynak diskurzusok a betétmentes menstruációkról. 

white and red happy birthday print heart shape ornament

A freebleeding mozgalomnak számos követője, így rengeteg indoka is van: 

egyesek nem akarják elrejteni, hogy menstruálnak

mások a pink tax, a menstruációs eszközöket terhelő extra adóteher ellen tiltakoznak

valaki a menstruációs szegénységben élőkre hívja fel így a figyelmet

és persze olyanok is szép számmal vannak, akik a hulladéktermelést csökkentenék így.

De hogyan freebleedingelj?

Otthoni környezetben, megfelelő ruházattal és higiéniával te is kipróbálhatod, neked milyen érzés megtapasztalni így a menstruációt.  Aggódsz, hogy átázol? Rágörcsölsz, és nem tudsz megfeledkezni róla? Milyen érzés neked betét és tampon nélkül menstruáln? Írd meg nekünk!

Kipróbálnád a freebleedinget?

Olvass még!

Több mint PMS – nem kell elviselned!

Tényleg összehangolódik a barátnők menstruációja?

Itt találod a LilyCup menstruciós kelyheket!