Te kipróbálnád a freebleedinget?

2020-11-02T18:03:21+01:002020. november 2.|Egyéb, Menstruáció, Női egészség|3 hozzászólás

Szabadon vérezni – ezt jelenti magyarra fordítva a freebleeding kifejezés, amire most sokan fel is kapjátok a fejeteket. A megosztó szokás pár évvel ezelőtt indult, (újra)kitalálói pedig a menstruációt övező tabukat szeretnék megdönteni. 

person standing on white ceramic floor tiles

Jól sejted, a freebleeding lényege, hogy semmilyen eszközt nem használunk menstruáció idején. Csak hagyjuk, hogy a testünk szabadon tegye a dolgát, és a menstruciós folyadék távozzon. Elindítói szerint a freebleeding felszabadítja a nőket, hiszen miért is kellene úgy tennünk, mintha a havi vérzésünk szégyenteljes, titkolandó folyamat lenne?

Mi is az a freebleeding?

A menstruáció kulturálisan nagyon erősen beágyazott az egyes társadalmakban, törzsi kultúrákban jelentheti az erőt, más esetekben pedig a nőknek el kell vonulniuk a vérzés idejére a törzstől, mert tisztátlannak tekintik őket menstruáció idején. 

A freebleedinggel nem mutatnak újat a nők, hiszen a civilizáció előtt sem voltak betétek, kelyhek, tamponok, sőt, még párszáz évvel ezelőtt is inkább a megfelelő textíliákat hordták a távozó vér felfogására a nők. A vérzés legerősebb napjain érdemes is élnünk a modern kellékekkel, kelyhekkel, viszont akinek kis mennyiségű vér távozik csak a gyengébb napokon, annak a freebleeding felszabadító hatással lehet a mindennapjaira. 

Freebleeding a történelemben

Mennyit aggódtunk már életünkben amiatt, hogy “átázott” a fehérneműnk, nadrágunk, és meglátszik a véres folt a ruhánkon? Az internet elterjedésével a freebleeding új lendületet kapott, már 2010 előttről folynak diskurzusok a betétmentes menstruációkról. 

white and red happy birthday print heart shape ornament

A freebleeding mozgalomnak számos követője, így rengeteg indoka is van: 

egyesek nem akarják elrejteni, hogy menstruálnak

mások a pink tax, a menstruációs eszközöket terhelő extra adóteher ellen tiltakoznak

valaki a menstruációs szegénységben élőkre hívja fel így a figyelmet

és persze olyanok is szép számmal vannak, akik a hulladéktermelést csökkentenék így.

De hogyan freebleedingelj?

Otthoni környezetben, megfelelő ruházattal és higiéniával te is kipróbálhatod, neked milyen érzés megtapasztalni így a menstruációt.  Aggódsz, hogy átázol? Rágörcsölsz, és nem tudsz megfeledkezni róla? Milyen érzés neked betét és tampon nélkül menstruáln? Írd meg nekünk!

Kipróbálnád a freebleedinget?

Olvass még!

Több mint PMS – nem kell elviselned!

Tényleg összehangolódik a barátnők menstruációja?

Itt találod a LilyCup menstruciós kelyheket!

3 hozzászólás

 1. Zita 2020. november 2. at 18:11 - Reply

  Sziasztok én most már két éve free bleeding ezek nekem nagyon bejött ! De ezeken a napokon nem igazán mozdulok itthonról! Tampont nem használhatok, tisztasági betétet sem szeretek mert attól pedig folyásom lesz! Szuper jó köszönöm a lehetőséget!

 2. Szimi 2020. november 4. at 21:53 - Reply

  Hát nem tudom mit ért civilizáció alatt a cikk írója, de már Egyiptomban is a baniloni birodalom alatt is, volt “eszköz” száraz krokodil ürülék, természetesen ez undorító, de szerintem az is, hogy mindent össze vérezzünk, főleg, hogy a mai társadalomban a nőknek is el kell járni dolgozni, nem űlhetnek napogik otthon a WC felett, máshol meg el sem tudom képzelni… Ha megfelelő időnként cserél az ember akkor az teljesen higiénikus, viszont mindent össze kenni alvadt vérrel, nem hiszem annak.

 3. Árokszállási Edit 2020. november 18. at 18:32 - Reply

  7 éve betét, tampon nélkül menstruálok. Felfedeztem
  magamnak egy könnyû menzesz verziót. Megtanultam érteni a testem jelzéseit, mikor kell kimennem a wc-re vért kiengedni. Megtanultam kommunikálni a testemmel. Egy izgalmas szeretéssel, bizalommal teli kapcsolat a testemmel. Imádom. Most jelent meg errôl egy mini-könyvem. <3

Hagyj egy üzenetet!