Borzasztó hangulatingadozások, lehangoltság, depresszióhoz hasonló tünetek – ha te is ismered ezeket a jeleket, jó, ha tudod, a dolog komolyabb is lehet, mint a premenstruációs szindróma. A jó hír, hogy már létezik rá segítség!

melting popsicle

Photo by Erol Ahmed on Unsplash

Miről van szó?

Premenstruációs szindróma, azaz PMS – egyike a leggyakoribb egészségügyi panaszoknak a fogamzóképes nők körében. Már azelőtt hallhatsz róla, mielőtt az első menstruációd megjönne, különösen, ha édesanyád vagy a nővéred is szenvedett tőle. A PMS változatos arcát mutatja nekünk, nőknek, alhasi fájdalmak, feszülés, farkasétvágy, mellfeszülés, hangulatingadozás. Ki ne ismerné ezeket a tüneteket?

A legtöbb nő pihenéssel, csokival vagy görcsoldóval átvészeli ezt az időszakot, viszont létezik neki egy sokkal gonoszabb változata is: a PMDD (premenstruációs diszfóriás zavar).

Mikor fordulj orvoshoz, honnan tudhatod, hogy komolyabb a helyzet, mint egy premenstruációs szindróma

A PMDD tünetei között is megjelenik a melankolikus hangulat, levertség, diszkomfortérzet, de a hasonlóság a premenstruációs szindrómához ennyiben ki is merül. A nemrég mentális zavarként is nyilvántartott premenstruációs diszfóriás zavar összetéveszthető a depresszióval, pedig teljesen másról van szó. A PMDD tünetei csakis a menstruáció előtt jelentkeznek.

Ha korábban kértél már szakszerű segítséget ezekkel a tünetekkel, könnyen meglehet, hogy depresszió diagnózist kaptál az orvosodtól.

person wearing distressed blue denim jeans inside room

Photo by Imani Bahati on Unsplash

Mi a különbség?

A depresszió azonban hetekig, hónapokig is eltart, a PMDD viszont kifejezetten csak a vérzés előtti időszakban jelentkezik. Ugyanakkor az okok, akárcsak a depresszióban, az agy biokémiájában keresendők: az orvosok szerint genetikai háttere van, illetve a neuroszteroid befolyásolja a progeszteron és a szerotonin szintjét az agyban. Ha az egyensúly megbomlik, akkor pedig a hangulatzavar kialakulása garantált.

Hangulatváltozás vs depresszió, ingerlékenység, szorongás – nem csak a premenstruációs szindróma okozza

A PMDD más, rosszabb, mint a premenstruációs szindróma: ilyenkor nagyon könnyen változik az ember hangulata, egy apró gesztus vagy annak elmaradása is kiborítónak tűnhet. Ha a hangulatod túlzottan és hirtelen vált szélsőségekbe, a jövőt sötéten és reménytelenül látod, és látszólag indok nélkül kap el a sírás, valószínű, hogy PMDD lehet a háttérben. Legrosszabb esetben önkárosító gondolataid is támadhatnak. 

Mitől szenved, akit PMDD-t tapasztal?

A PMDD, akárcsak a depresszió más típusai, teljesen elszívja az energiádat, és a leghétköznapibb tevékenységek elvégzése is akkora feladatnak tűnik, mint egy hegy megmászása. Ne szégyellj segítséget kérni, ez a legfontosabb! Itt az ideje felkeresni a háziorvost, aki pszichológus vagy pszichiáter segítségét fogja javasolni.

 

Jellemző, hogy a korábbi, szívesen végzett tevékenységeid sem okoznak örömöt.  a kutyáddal játszani, a barátaiddal időt tölteni, főzni, a gyerekekkel lenni,   gyanakodhatsz, hogy valami nem stimmel ebben az időszakban, és a PMDD tünetei téged is elértek. 

woman in white crew-neck T-shirt holding her head

Photo by Radu Florin on Unsplash

Megérdemled az egészséges és boldog életet, a menstruációs előtti súlyos hangulatzavar pedig kezelhető. A PMDD egyértelműen nehezebb elviselhető, mint a premenstruációs szindróma, de a depresszióhoz hasonlóan rendszeres mozgással, vagy gyógyszeresen is mérsékelhető- Van tehát megoldás, ne félj élni vele, nem vagy egyedül!

Olvass még!

Tényleg összehangolódik a barátnők menstruációja?

Tampon és betét helyett – a menstruációs kehely a jövő