Valószínűleg te is hallottál már ilyesmiről, vagy akár meg is tapasztaltad a furcsa jelenséget. Miről is beszélünk? Elmondod a legjobb barátnődnek, hogy éppen a menstruáció napjait éled, görcsökkel, csokifalással, mire közli, hogy ő szintén most éli a vérzése napjait… klasszikus szituáció.

A menstruáció is összeköt

Szinkronizált menstruáció?

Akár azt is mondhatnánk, hogy az örök barátság jelképeként még a menstruációtok is összehangolódott (ez milyen menő!), de vajon tényleg létezik a jelenség, amiben az egymáshoz közel álló nők menstruációjának időpontja összehangolódik?

Sajnos a rövid válasz erre az, hogy nem. Korábban készült egy tanulmány, ami azt állította, hogy szinkronba kerülhet azoknak a nőknek a ciklusa, akik az életük egy pontján együtt élnek. A szóban forgó tanulmánynak viszont semmilyen alapja nem volt, manapság pedig egyetlen releváns kutatás sem támasztja alá az elméletet. 

Együtt és külön

Amiért azt érzed, hogy a barátnőddel összehangolódott a ciklusotok, annak az az oka, hogy mindketten egyediek vagytok… most jól összezavartunk, ugye? 

Képzeld el, hogy van két barátnőd, Szilvi és Anna. Mindkettőjük ciklusa óramű pontosságú. Egy applikáción keresztül követik a saját ciklusukat mindketten, így tudjuk, hogy Szilvi 4 napos vérzésre számíthat a 28 napos cikluson belül, míg Annának 6 napig tart a menstruációja, egy 21 napos cikluson belül. 

a menstruáció is közös pont

Habár egyszerre kezdődik a menstruációjuk, ez nem fog újra megtörténni, csak pár hónap múlva. Ennek persze az az oka, hogy mindkettőjük szervezetének más a bioritmusa. Egyetlen ember menstruációja sem érkezik mindig 100%-os pontossággal, és figyelembe véve, hogy minden test másképp működik, így nagyon valószínűtlen, hogy szinkronba kerülnének a menstruációk.

Ez persze nem jelenti, hogy ne lennétek a legjobb barátok! Simán megoszthatjátok egymással az első menzesz történetét, vagy mindig kisegíthetitek a másikat egy görcsoldóval, vagy éppen itt az ideje, hogy rábeszéljétek egymást végre a menstruációs kehely használatára.

Olvassatok tovább a témában együtt: