Jó ideje irányadó, kiegészítő terápiának számít a hólyagfájdalom-szindrómában szenvedőknél (IC) a speciális étrendbeli változtatások alkalmazása, egyénre szabott diéta követése az Amerikai Urológiai Társaság irányelvei alapján.

Megmutatjuk nektek a tanulmány* legfőbb megállapításait, ami kezdőknek biztosan, de talán még tapasztalt IC-diétát követőknek is sokat segíthet az ünnepi lakomák közeledtével.

Egészen pontosan tudjuk bizonyos ételekről, alapanyagokról vagy akár élelmiszercsoportokról, hogy irritáló hatásúak lehetnek az IC-ben szenvedő betegeknél, például a kávé vagy a citrusfélék, ezért érdemes mértékkel fogyasztani vagy teljesen kiiktatni őket az étrendből. Étkezési napló vezetésével és sok türelemmel egy hólyagfájdalommal élő ember is ki tudja tapasztalni, mely ételek súlyosbítják a panaszait. Egy 2015-ös tanulmány azt találta, hogy az IC-s betegek felénél jelentősen enyhítették a fájdalmat az étrendbeli változtatások. 

A tanulmány ugyanakkor azt is kimutatta, hogy az egyéni érzékenység nagyon fontos szempont, azaz, ami az egyik IC-betegnek működik, nem biztos, hogy a másiknál sem fog panaszokat okozni. 

A speciális diéta követése, a vizelet savasságának csökkentése és lúgosabb irányba való eltolása, valamint a fokozott folyadékbevitel is sokat segíthetnek a vizelet koncentrációjának higításában. A kalcium-glicerofoszfáttal a “tiltólitás” élelmiszerek fogyasztása sem teljesen kizárt. 

A kizárt ételek fogyasztása a tanulmány résztvevői szerint akár napokig, néha hetekig is eltartó panaszokat okozhatnak, tehát tényleg érdemes tartani a diétát, amíg az állapotunk egy állandó, kiegyensúlyozott szakaszába kerül, és utána se felejtsük el a rendszeres kontrollvizsgálatot. 

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a megfelelő folyadékbevitel fontosságát. 

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a “tiltott” élelmiszer elfogyasztása után már 2-4 órával megjelentek a fájdalmas tünetek, leggyakrabban a következők okoztak panaszokat:

  • alkohol
  • szénsavas üdítők
  • citrusfélék
  • paradicsom ételek
  • fűszeres ételek
  • koffeines ételek, italok
  • ecet.

A mesterséges édesítők, ízfokozók, tartósítószerek szintén panaszokat okozhatnak:

  • triptofán
  • tirozin
  • tiramin
  • fenil-alanin

A vizelet ph-értékét 6.0-6,5 közötti értéken jó tartani, kalcium-citrát fogyasztásával eltolható ebbe az irányba.

Ezeket olvastad már?

Hólyagfájdalom – 10 tipp az orvostól, ezek beválnak!