Elmentél urológushoz a felfázásos panaszaiddal, a vizeletteszt eredménye mégis negatív lett?  Nem vagy egyedül, előfordulhat, hogy hugyúti fertőzésed van akkor is, ha egyszer pozitív, majd negatív eredményt kapsz. Mondjuk az okokat!

A tudomány szakértői is egyetértenek abban, hogy a hugyúti fertőzés gyorstesztek nem mindig megbízhatóak, így a gyanúd megalapozott, ha erre már te is gondoltál.

Kétféle tesztet használ ma az orvostudomány a hugyúti fertőzések kimutatására: az egyik a pálcikás gyorsteszt, ezeket végzik az orvosi rendelőkben, a másik a vizelettenyésztés, melynek során a levett mintából 24-48 óra alatt kell a laboratóriumnak kimutatnia a kórokozót. A LiveUTIFree cikke szerint ezek a módszerek a ‘80-as és ‘50-es évek óta használatosak, mégis meglehetősen pontatlannak számítanak. 

Sokszor azt is tapasztaljuk, hogy teszt, vagy tenyésztés nélkül szedik a betegek az antibiotikumokat, így viszont előfordulhat, hogy nem a megfelelő gyógyszert alkalmazzák, hiszen nem tudják, milyen baktériummal állnak szemben, így pedig a kezelés gyógyszer alkalmazása mellett is sikertelen lehet. Az orvosok és páciensek viszonylag jól felismerik és dekódolják a tüneteket, de a nem megfelelő kezelés sokat ronthat a helyzeten.

A hugyúti fertőzésen átesett nők 22-46 százaléka tapasztalja, hogy az első fertőzés után visszatérnek a tünetei, ami a már említett, nem megfelelő gyógyszeres kezelésből adódhat. 

Kép: LiveUTIFree

Minél több felfázásunk van, sajnos annál valószínűbb, hogy újra és szembesülnünk kell a tünetekkel. A hugyúti fertőzések kimutatására használt tesztcsíkok egy tanulmány szerint az esetek alig 30 százalékában megbízhatóak.

Több oka is van, miért jöhet vissza a laborból negatív eredménnyel a vizelettenyésztésed.

Nem steril a leadott vizelet

Elterjedt tévhit, hogy a vizeletünk steril, pedig a hólyag falának is megvan a saját mikroflórája. A sterilnek tekintett vizeletet gyakran úgy küldik vissza  a laborból, hogy szennyezett a minta, vagyis nem felismerhetőek a benne lévő baktériumok, melyek valószínűleg a bőrről, a hüvelyből is származhatnak. Ezek a baktériumok ugyanakkor simán származhatnak a hólyagból is, bár tény,  a minta szennyeződése egy lehetséges hibafaktor a vizsgálat során. 

A kórokozó valóban nincs jelen a vizeletben

Visszatérő felfázásnál a kórokozók beépülnek a hólyag falába, így nem kimutathatók a vizeletben, hiszen nem is ott élnek – biofilm réteget képeznek a hugyhólyag falában, itt megtapadva okozzák a fájdalmas tüneteket. Ha a baktérium nem kimutatható, annak a túl sok víz ivása, a felhigult vizelet is lehet az oka, mert ekkor nincsen elegendő, kimutatható kórokozó a mintában. 

A vizeletteszt nem is a hugyúti fertőzések kimutatására lett kitalálva

A hugyúti fertőzések tesztelésére hivatott teszt egy Kass nevű tudóstól származik az ötvenes évekből, aki akut vesemedence-gyulladás kimutatására használta nőknél a tesztet. Persze a veseprobléma jóval magasabb baktériumszámmal jár, és a tesztek 80 százalékban megbízhatónak bizonyultak.

Az alsóbb régióban kialakuló hugyúti fertőzések viszont kisebb csíraszámmal járnak, nem biztos, hogy a tesztek ki tudják mutatni a kórokozót, azok mégis jelen vannak a hugyutakban, hugyhólyagban stb. Ezért sose hagyd figyelmen kívül a tüneteidet, akkor sem, ha az urológus szerint minden negatív, és a problémád nem urológiai eredetű. Az orvosoknak komolyan kellene venniük a betegek teszttel nem kimutatható panaszait is. 

Kép forrása: LiveUTIFree

Simán lehet, hogy többféle kórokozó okozza a panaszokat

Ebben az esetben a teszt szennyeződésnek tudják be a többféle baktérium jelenlétét a vizeletben, pedig könnyen lehet, hogy nem egyféle kórokozó okozza a panaszokat. 

Egy átlagos vizeletteszt nem tudja kitenyészteni a baktériumok többségét

Sajnos a tesztek nem képesek a hugyhólyag mikroflóráját megfelelően imitálni, így a baktériumok kitenyészéséhez szükséges környezet sem feltétlenül teremtődik meg egy minta vizsgálata során. Míg a hugyhólyagban a baktériumok vígan éldegélnek és szaporodnak, egy vizsgálati tálcán nem biztos, hogy reprodukálni tudjuk őket. 

Photo by Sergio Briones on Unsplash

Nem veszik figyelembe a megnövekedett fehérvérsejt-számot

A laborban a fehérvérsejtek fokozott jelenlétével sokszor azért nem foglalkoznak, mert gennynek titulálják. Ha magas baktérium- és fehérvérsejtszámot mutatnak a leleteid, majdnem biztosra veheted, hogy a szervezeted fertőzéssel küzd. Azonban ha a szokásostól nem eltérő a mennyiségük, még egyáltalán nem biztos, hogy kizárható a hugyúti fertőzés megléte. 

Majnem lehetetlen steril vizeletmintát venni

Ez már önmagában sem lehetséges, tekintettel a női anatómiai adottságokra – a hüvely, a kisajkak, mind körülveszik a hugycső-nyílást, szinte lehetetlen tökéletes, “nem szennyezett mintát” venni valakitől. 

via LiveUTIFree

Olvass még!

Egy hólyagszindrómás lány csak annyit akar – higgyenek neki

Hólyagfájdalom – így lettek tünetmentesek az IC-vel élő nők