Hólyagfájdalommal élni maga lehet a pokol: az állandó, sürgető inger, az azt követő fájdalmas vizelés, valamint az ezekből kialakuló álmatlanság, folyamatos éjszakai ébrenlét megkeseríthetik az állapottal élő ember életét. Ami ennél is fájdalmasabb tud lenni, az pedig a tudomány, a szakértők tanácstalansága: egyelőre nincs ismert ok mögötte, vagy gyógymód az IC-re (interstitialis cystitis). Az integratív szemléletű orvoslás egyik képviselője Soyona Rafatjah a Bustle-nek beszélt róla, pácienseinek hogyan sikerült kideríteniük, mi áll a hólyagfájdalom-szindrómájuk hátterében. 

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Az orvosszakmában egyelőre nincs egyöntetű megegyezés abban, hogy honnan ered a hólyagfájdalom-szindróma, és mivel lehetne tartósan tünetmentessé tenni. Az alábbiakban bemutatunk néhány történetet, melyekben az IC-ben szenvedő betegek megtalálták a hólyagfájdalmuk gyökérokát, így kezelni tudták, és a panaszaik megszűntek vagy enyhültek. Akinek nem sikerült megszabadulnia az IC-tünetektől, annál sem az a helyzet, hogy nem kutatta eléggé a probléma hátterét – egyszerűen minden embernél más gyógymód válhat be.

Ezek a történetek sok hólyagfájdalommal élőnek adhatnak reményt, hogy egyszer meglesz a megoldás a panaszaikra, de tudni kell, hogy a kiváltó ok megtalálása után is előfordulhat visszaesés. 

Hannah, 23 éves, medencefenéki diszfunkciók

Hannah visszatérő bakteriális, gombás hüvelyi fertőzésektől és felfázásoktól szenvedett. A medencefenéki izmai folyamatosan megfeszültek a fájdalomtól, még a fertőzések elmúlása után is. A nőgyógyásza nem tudott tovább segíteni rajta, ezért Hannah felkeresett egy medencefenék specialistát. Itt derült ki számára, hogy a hugyúti fertőzésekre a medencekörnyéki izmok összerándulással reagálnak, ami sajnos sokszor okoz fájdalmat is. Különösen igaz ez akkor, ha az illető sokszorosan szenvedett hugyúti fertőzéseket viszonylag rövid idő alatt – a medencefenéki izmok nem mindig nyugszanak meg. Sok-sok IC-ben szenvedő beteg állapota javítható, érdemes olyan szakembert felkeresni, aki ért a medencefenék-erősítéshez. 

Photo by Dmitriy Frantsev on Unsplash

Megan, 45 éves, áteresztő bél-szindróma

Megan az IC-vel élők egyik legrosszabb állapotát tapasztalta meg: kipróbált táplálék-kiegészítőket, diétákat az orvosai tanácsára, tartós javulást viszont egyik sem hozott a tüneteiben. Az ételintoleranciákkal foglalkozó intézetben kötött ki, ahol az orvosa megállapította, hogy gyümölcs-intoleranciában szenved, a bélrendszeréből pedig a gyümölcsdarabok a vérkeringésébe kerülnek, ami irritálja a hugyhólyagot. Megan GAPS-diétára tért át, kihagyta a gyümölcsöket az étrendjéből, és bármennyire egyszerűen is hangzik ez, elmúltak a tünetei. 

Laura, 51 éves, Candida-túlszaporodás

A Candida egy gombaféle, ami a hüvelyi fertőzésekért, szájpenész kialakulásáért is felelős, de a testünk több pontján is megtalálható, így a hólyagban is. Laura esetében a visszatérő antibiotikumos kezelések a Candida elburjánzásához vezetett, ez okozta a visszatérő panaszait – orvosa holisztikusan közelítette meg az esetet, paleo diétával és antibiotikum-rezisztens probiotikumokkal segítette Laurát a gyógyulásban.  A Candida elszaporodása gyulladásokhoz, és akár áteresztő bél-szindrómához vezethet, ami a hólyagfájdalom-szindróma egyik legfőbb okozója. 

Photo by Farhad Ibrahimzade on Unsplash

Lauren, 35 éves, krónikus hugyúti fertőzés

Amikor 2016-ban Lauren először tapasztalta magán a hugyúti fertőzés tüneteit, elment az orvosához, aki hathetes antibiotikum-kúrát javasolt. Lauren végig is szedte a gyógyszereket az előírt időtartamig, a tenyésztései negatívak lettek, a tünetei viszont nem csillapodtak. Az orvosa egy csomó fájdalmas vizsgálatnak vetette alá Laurent, aki végül annyira legyengült, hogy dolgozni sem tudott. Hamarosan IC-vel diagnosztizálták, és azt mondták, bele kell nyugodnia, hogy a fájdalom az élete része marad. Lauren ebbe nem nyugodott bele, felkeresett egy londoni specialistát, aki vizelettenyésztések segítségével észrevette, hogy Laurennél krónikus hugyúti fertőzés esete áll fenn, és célzott, hathetes antibiotikum-kúrát javasolt. Lauren türelmesen viselte a kezelést, mostanra pedig tünetmentesen éli a mindennapjait. 

Olvass még!

Hólyagfájdalom – avagy fájdalmas hólyag-szindróma

Egy hólyagszindrómás lány annyit akar – higgyenek neki