Tudtad, hogy az inkontinencia átlagosan 3-ból 1 nőt érint? Ismerd meg az inkontinencia okait, fajtáit, tüneteit és kezelését cikkünkből! Olvass tovább!

Inkontinencia okai

Az inkontinenciát számos testi változás okozhatja. Mint minden folyamat a testünkben, a vizelet körforgása is egy összetett dolog. Amikor a húgyhólyagunk megtelik, az agyunk jelet kap róla, ekkor tapasztaljuk a vizelési ingert. Az izmaink viszont zárva maradnak, bent tartva a vizeletet mindaddig, amíg tudatosan ki nem ürítjük a húgyhólyagunkat. A folyamatban számos hibalehetőség van: az agyunk nem kap jelet a húgyhólyag megteltéről, az izmaink nem tudják tartani a vizeletet, stb.. A nem megfelelő működés okai a következők lehetnek:

 • Testsúlyfelesleg miatt az izmaid elgyengülnek és nem tudják tartani a vizeletet
 • Szüléskor megsérülnek, kilazulnak a medencefenéki izmaid
 • Menopauza idején tapasztalható hormonváltozások befolyásolják a vizelettartásodat
 • Húgyúti fertőzés, idegrendszeri károsodás vagy bizonyos gyógyszerek szedése is befolyásolja a folyamatot
 • A stressz, szorongás tünete is lehet az inkontinencia

Lány víz mellett

Inkontinencia fajtái

Alapvetően 4 fajtát különböztetünk meg:

Stressz Inkontinencia

A stressz vagy terheléses inkontinencia fizikai terhelés következtében történő vizeletcsepegést jelent. Tehát ha tüsszentésre, emelésre, nevetésre, hasonlóra tapasztalunk vizeletcsepegést, az a záróizmok elgyengülését jelentheti.

Késztetéses Inkontinencia

Ilyenkor erős vizelési ingerünk van akkor is, amikor igazából még nem jött el a mosdóba fáradás ideje. Ez egy idegrendszeri probléma általában.

Túlfolyásos Inkontinencia

Ezen fajta esetében a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni egy vizeletürítés alatt. A megmaradt vizelet cseppekben távozik. Ennek a fajtának az még a hátránya, hogy a bentmaradt vizelet sok esetben fertőzést okoz.

Reflex Inkontinencia

Ilyenkor a vizeletvesztés vizelési inger nélkül következik be.

Fekvő nő

Inkontinencia tünetei

A betegség tünetei a következők:

 • Gyakori vizelési inger
 • Tüsszentésre, emelésre, nevetésre bekövetkező vizeletcsepegés
 • Inger nélküli vizeletvesztés

Esetenként szükség lehet hüvelyvizsgálatra, vizeletmintára és vérvételre is.

Inkontinencia kezelése

Az inkontinenciát szakorvos vizsgálata után az alábbi módszerekkel szokták gyógyítani:

 • Gyógyszer – a késztetéses inkontinencia esetében szokták alkalmazni
 • Műtét – a műtét során egy műanyagszalagot vezetnek a húgycső alá, ennek vezetése az esettől függően változik. Maga a kezelés rutinműtétnek számít, 1 napos kórházban tartózkodás után haza is mehet a páciens. Utókezelésnek intim tornát szoktak ajánlani
 • Intim torna – a stressz inkontinenciát lehet vele gyógyítani, illetve megelőzésre vagy műtét utáni utókezelésre is kiváló. Olvass többet az intim tornáról cikkünkben!

Megelőznéd az inkontinenciát vagy esetleg otthon szeretnél hozzájárulni a gyógyuláshoz? Próbáld ki az Intimina intim torna eszközeit, a KegelSmart okos készüléket, mellyel szakértő segítségével edzhetsz az otthonod kényelmében, illetve a Laselle hüvelysúlyokat!

Forrás: 1,2