Sokan hallottatok már a Kegel-gyakorlatokról: azokról az egyszerű összehúzásra, elengedésre építő medencefenéki mozdulatokról, de azt vajon tudjátok-e, honnan ered a Kegel-elnevezés? Bizony, egy (férfi) nőgyógyászról, Arnoldról Kegelről nevezték el a módszert, a doktor ugyanis a történelemben először bizonyította, hogy a medencefenék torna helyreállíthatja az ott húzódó izmok feszességét, különös tekintettel a szülés utáni regenerációra.

Dr. Arnold Kegel (1894-1981) amerikai nőgyógyász észrevette, hogy a nők medencefenéki izomzata meggyengülhet a szülés után.

A medencefenéki izmot úgy kell elképzelni, mint egy függőágyat: a medencéd elejétől a farokcsontig húzódik, támogatja (tartja) a méhet, a húgyhólyagot és a bélrendszert. Kijelenthetjük, hogy ennek feszessége minden nő számára nagyon fontos.

kép forrása: Kegel8

Ha az izomzat meggyengül, a nők vizeletszivárgást, inkontinenciát, hüvelyi érzéketlenséget tapasztalhatnak, súlyosabb eseben a kismedencei szervek a hüvelybe is kitüremkedhetnek.

Kegel nők ezreinél jegyezte fel a megfigyeléseit és rájött, hogy a medencefenéki izomzat edzésével ezek a panaszok jó eséllyel kezelhetőek.

A doktor bizonyította, hogy ezeket az izmokat a test többi részéhez hasonlóan, sőt ugyanúgy lehet edzeni, egyenesen az emberi test egyik legsokoldalúbb izomzatának nevezte a medencekörnyéki izmokat. Hihetetlen felfedezést tett: a medencefenéki izmok akár több éves elhanyagolás után is visszanyerhetik az eredeti, feszes állapotukat (wow!).

18 évnyi kutatás eredményeit publikálta a ‘Nem sebészeti módszer a záróizmok tónusának növelésére’ című tanulmányában, amiben leírja, hogy a páciensei a tornagyakorlatok 2-4 hetes gyakorlása után megfigyelték a vizeletszivárgással kapcsolatos tüneteik enyhülését.

A “kegelező” nők körében a doktor egy izgalmas “mellékhatásra” is bukkant: a medenceerősítést végző nők ugyanis gyakrabban és intenzívebben élték át az orgazmust szexuális aktus során. 

Az orvosi rendelőkben az úgynevezett perineométerekkel kezdték felmérni a nők medencefenék-izomzatának erősségét, és arra biztatták pácienseiket a nőgyógyászok, hogy az otthonuk nyugalmában végezzenek rendszeresen Kegel-gyakorlatok, rezisztencia edzésekkel

1942 óta számos kutatás igazolta a Kegel-módszer előnyeit a nők egészségét illetően, így Arnold Kegelt lényegében a női egészség egyik úttörőjének tekinthetjük: a Kegel-módszer gyakorlásához való termkékeinkkel hűek maradunk a doktor elveihez, és még inkább megkönnyítjük a nőknek a medencefenék-gyakorlatok gyors és pontos kivitelezését.

Nézd meg a Kegel-eszközeinket!
Kegel-gyakorlatok kezdőknek

via Intimina