A vizelet-visszatartási nehézség, vagyis az inkontinencia megnehezítheti mindennapjaidat, de tudnod kell, hogy számos típusa kezelhető! 

Korábbi bejegyzésünkből már megtudhattátok, hogy az inkontinencia jelensége mennyire gyakori, bármilyen életkorban kialakulhat, és átlagosan 3-ból 1 nőt érint, ezért is tartjuk fontosnak, hogy kiemeljük a témát, felhívjuk a figyelmet a lehetséges megelőzési és kezelési módszerekre.

A tünetek különbözőek lehetnek, az inkontinencia fajtáinak megfelelően – tulajdonképpen 4 fajtáját különböztethetjük meg: a stressz vagy terheléses inkontinenciát (mely fizikai terhelés következtében történő vizeletcsepegést jelent), a  késztetéses inkontinenciát (melynél a vizeletvesztést egy nem elnyomható, erős vizelési inger előzi meg), a túlfolyásos inkontinenciát (ebben az esetben a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni egy vizeletürítés alatt), és végül a reflex inkontinenciát (amikor a vizeletvesztés vizelési inger nélkül következik be).

Inkontinencia kezelése

Az inkontinencia tehát leggyakrabban sűrű vizelési ingerrel, tüsszentésre, nevetésre, erőkifejtésre bekövetkező vizeletcsepegéssel, de bizonyos esetekben inger nélkül járó vizeletvesztéssel jár. A kezeléshez többféle terápia is rendelkezésre áll, mint például a viselkedésterápia, a gyógyszeres terápia, a gyógyászati segédeszközök alkalmazása, valamint végső esetben akár a műtéti terápia.

A jó hír pedig, hogy gyakran már rögtön a kezelés kezdetétől fogva nagy mértékben javulnak a tünetek.

Hogyan kezeld otthon az inkontinenciát?

Akár otthon, egyedül is a gyógyulás útjára léphetsz. Ehhez szeretnénk most iránymutatást adni.

A probléma érzékelése esetén első sorban érdemes jobban odafigyelni életmódunkra, ilyenkor kerülendő az alkoholtartalmú italok és vízhajtó hatású termékek fogyasztása. De emellett tanácsos felhagyni a dohányzással, egészségesen táplálkozni és rendszeresen mozogni.

Következő lépésként végezhetsz intim tornagyakorlatokat a medencefenék izomzatának erősítéséhez. A gátizomzat-, és hólyagtréning, az úgynevezett toalett tréning, valamint az inkontinencia ellen kifejlesztett eszközök használata közül válogathatsz.

Fontos tudni, hogy az intim torna kiváló lehetőség megelőzésre is, de segítségével például a stressz inkontinencia gyógyítható, ezen felül műtét utáni utókezelésre is ajánlott.

Vizeletvisszatartási nehézségek esetén érdemes szakorvost felkeresni, mert súlyosabb esetekben gyógyszeres terápiára vagy műtétre is sor kerülhet.

Tüneteid drasztikus csökkentéséhez kipróbálhatod a különböző gyógymódok kombinációit is. Edzésprogramod intimtrénerekkel való kiegészítése célravezető lehet a gyakorlatok hatékonyságának fokozása érdekében. Ehhez lehetnek segítségedre az Intimina Laselle erősítő intimsúlyai, vagy a medencefenék-izmok erősítésének új szintjeire lépve az Intimina KegelSmart okos készüléke és az Emy is a Fizimedtől, melyek pedig személyes edződdé válhatnak a gyakorlatok elvégzésében. A készülékek megjegyzik az izomösszehúzódások erősségét, és mindig a megfelelő szintet állítják be számodra.

Ismerd meg a Kegel-gyakorlatok elvégézének legújabb dimenzióját a mobiltelefonos applikációval vezérelhető Emy medencefenék izomzat erősítő okoseszközzel, mely a legkényelmesebb és korszerűbb megoldást nyújtja számodra. Az Emy használata egyszerű, mégis változatos gyakorlatokkal kínál edzésprogramot az alhasi izomcsoport erősítéséhez, mindezt a játékok izgalmas világában.

Tudj meg többet az Emy-ről itt.

 

Források: 1 2 3