Ahogy azt az előző cikkünkben is olvashattad, sajnos a női meddőség okai mögött többféle indok is állhat, például endometrózis, hormonális probléma, petevezeték elzáródás, illetve peteérés- vagy méhüreg rendellenesség.

A fogalmakat bizonyára már te is hallottad, de mit is jelentenek pontosan és mivel lehet nagyobb eséllyel megelőzni a kialakulásukat?

Mint azt bizonyára tudod, a petevezeték az az összekötő vékony cső, amin keresztül a petesejt eljut a petefészekből a méhbe. Azonban sajnos előfordul, hogy a petevezeték elzáródik, így gátolva a terhesség létrejöttét. Ez az esetek nagyrészében tünetmentes állapot, így a legtöbb nő csak az orvosi kivizsgálás során szerez tudomást róla, hogy petevezeték-elzáródása van. Ritkább esetben olyan tünetek kísérik, mint az alhasi fájdalom vagy felfázásra emlékeztető kellemetlen érzés. A petevezeték-elzáródás leggyakoribb oka kismedencei gyulladás vagy egy korábbi nemibetegség, például Chlamydia vagy Gonorrhea, de okozhatja még gyulladás egy korábbi terhességmegszakításból, ciszta vagy endometrózis is. A kezelése többféle módszerrel történhet, de minden esetben folyadékot préselnek át a petevezetőn a záródás megszüntetésére.

Mit tehetsz te, hogy elkerülhesd a petevezeték-elzáródást?

A nemi betegségek elkerülésének egyik legbiztosabb módja az óvszer használata. Azonban nem csak szexuális úton terjedhet a betegség. Sajnos gyakran elég elmenni az uszodába vagy a strandra, hogy megtaláljanak minket a fertőzések.

Ezek nagyobb eséllyel elkerülhetőek, hogyha a fürdés után a vizes bikinialsót rögtön száraz fehérneműre cseréljük. Illetve, hogy ha a menstruáció ideje alatt kerüljük a fürdést. A nemi betegségek szintén könnyen elkaphatók a nyilvános WC-ben, így fontos, hogy ne üljünk rá az ülőkére, hiszen nem tudhatjuk, ki használta előttünk a mellékhelyiséget és az illető milyen betegségeket hordoz.

A kismedencei gyulladás valószínűsége szintén csökkenthető. Mivel a kismedencei gyulladás hátterében elsősorban a petevezetéken át történő fertőzés áll, (ami gyakran a szexuális úton elkapott bakteriális fertőzéssel hozható kapcsolatba), így ez is nagyobb eséllyel elkerülhető óvszer használatával.

Az endometrózisról már több cikkünkben is beszéltünk: 1, 2. Mint ahogyan azt már ezekben elmondtuk, az endometriózis egy olyan jóindulatú megbetegedés, amely során az eredetileg csak a méhben elhelyezkedő méhnyálkahártya (endometrikum szövet) a méh belfelszinén kívül más szervekben is megjelenik. Leggyakrabban a kismedence területén fordul elő, de akár a hasüregen kívül is megjelenhetnek endometrikus csomók. Sajnos kialakulásának pontos okai eddig ismeretlenek, de a kiváltó okok között szerepelhet gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelés, mozgásszegény életmód, krónikus stressz, állandó alacsony szintű gyulladások, illetve alhasi trauma.

pills

A meddőség okai szintén visszavezethetők a peteérés elégtelenségre, melynek leggyakoribb oka a petefészek zavara.

Ekkor a luteinizáló hormon (LH) fokozottan termelődik. Ilyenkor, bár a petefészekben a peték egészségesek, de a folyamatosan magas LH-szint miatt nem következik be a tüszőrepedés. Mivel az érési folyamatot így a peték nem tudják befejezni, folyadékkal telnek meg és cisztává alakulnak.  Ha tíz vagy több ilyen ciszta alakul ki, akkor beszélünk PCOS-ról, ami egy gyakori oka a meddőség kialakulásának.

Ahogy azt egy már korábbi cikkünkben kifejtettük, a teherbeesési gondokkal küzdő nők problémájának csaknem harmada mögött a policisztás ovarium szindróma (PCOS) áll. A rendellenesség kialakulásának oka legtöbbször hormonális-, illetve komplex anyagcsere zavarra vezethető vissza. A szindróma neve az egyik tünetre, a petefészek (ovárium) elváltozására (policisztás) utal. A petefészekben tehát ciszták keletkeznek, melyekből általában sok apró méretű, ritkán viszont 1-1 nagyobb méretű is van. A petesejtek, el nem érve a teljes érést, nem tudnak kijutni a tüszőkből, így nem történik peteérés. Ebből következik, hogy a tünetei közé tartozik az ovuláció hiánya, szabálytalan vagy rendellenes vérzés és végső soron sajnos a meddőség. A PCOS kezelhető és meg is előzhető egészséges életmóddal, melynek része az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, emellett pedig javasolt étrend kiegészítő szedése is.

helathy woman

Milyen egyéb hormonális problémák lehetnek még felelősek a meddőségért?

A pajzsmirigy működészavara szintén felelős lehet a meddőség kialakulásáért. Ez a kisméretű szerv hormonjaival az egész testünk működésére hatással van. A termelt hormonok mennyiségével határozható meg, hogy normofunkció, pajzsmirigy alulműködés vagy éppen túlműködés van-e jelen valakinél. A pajzsmirigy működészavara befolyással lehet a termékenységre. Ez azért van, mert a szerv elégtelen működése gátolja a normál tüszőérést, megemeli a prolaktin mennyiségét és csökkenti a progeszteron szintjét. Szerencsére azonban ez könnyen megállapítható egy egyszerű vérvétellel és ultrahanggal és amennyiben a problémára időben fény derül, megfelelő kezelés mellett sikeresen megtörténhet a teherbeesés.

A gyermekáldás sajnos a méh szabálytalan alakja miatt is gátolva lehet, ilyen például az úgynevezett kétszarvú méh. Ez azt jelenti, hogy a méh két fele nem forrt össze, ezért két csökevényes méh-fél üreggel rendelkezik a nő. Ez a rendellenesség egy komplex, több lépcsős műtéti beavatkozással kezelhető.  A beavatkozás után már több az esély a sikeres fogantatásra és beágyazódásra.

A meddőség okai hátterében számtalan különböző ok állhat. Van, amit sajnos kevesebb eséllyel tudunk kivédeni. Azonban akad olyan is, amit óvatossággal, egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással és változatos, antioxidánsokban és vitaminokban gazdag étrend mellett, valamint megfelelő étrend kiegészítők szedésével megelőzhetünk. 

 

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9