Aki egyszer megtalálja a neki megfelelő menstruációs kelyhet, jó eséllyel többé nem akar betétet vagy tampont használni: a kehely az egyik leghigiénikusabb és legpraktikusabb eszköz a menstruációhoz. De hogyan tartsd tisztán a kelyhedet? Eláruljuk!

Bár sokan úgy gondolják, hogy a kehely nem eléggé higiénikus a menstruáció alatt, meg kell cáfolnunk a feltételezést: a legjobb minőségű kelyhek orvosi szilikonból készülnek és antibakteriálisak, ami annyit jelent, hogy nem tudnak elszaporodni a felületükön a baktériumok. Megfelelő használattal, alapos kézmosással minimális a fertőzés veszélye. 

Megjött a menzeszed, hogyan készítsd elő a kelyhet?

Különsebb előkészítésre nem lesz szükség, ugyanis az egyes ürítések között is elég, ha csak beleborítod a kehely tartalmát a vécécsészébe, utána öblítés nélkül is nyugodtan visszahelyezheted a hüvelybe. 

Természetesen leöblítheted hideg vízzel, ha szeretnéd, ezt viszont mindig kövesse forróvizes öblítés is. 

Gyakran felmerülő kérdés, mi van, ha munkahelyen, iskolában, bármilyen nyilvános helyen esedékes az kehelyürítés: mi úgy csináljuk, hogy egy vizespalackot viszünk magunkkal a vécére, ennek tartalmával öblítjuk le, a vécé felett a kelyhet. 

Mikor lehet szivárgás, mi a tuti módszer ellene?

A menstruációs kelyheknél gyakori, hogy a perem körüli kis léglyukak eltömődhetnek, ezáltal vákuum sem keletkezik az eszközben felhelyezés után, ez pedig szivárgáshoz vezet. 

Tuti tipp a kis szellőznyílások megtisztítására:

Töltsd meg vízzel a kelyhet, majd fedd be a tenyereddel a kehely nyílását. 

Fordítsd meg a vízzel teli kelyhet úgy, hogy a tenyeredet továbbra is a nyíláson tartod.

Nyomd össze a vízzel teli kehely alját úgy, hogy a vákuumhatás miatt a víz a kis szellőzőnyílásokon távozzon. Ezzel kitisztul a kehely. Persze vannak kelyhek, amiken nincsen szellőzőnyílás, ezeknél ez a probléma nem fog előfordulni.

Mivel tisztítsd?

Természetesen vannak intimeszköz-tisztító termékek, ezeket is használhatod. Sokan sima szappannal, tusfürdővel szeretik tisztítani a kelyheket, arra viszont ügyelj, hogy inkább az intim területek ph-jához igazított lemosót használj, amit nem illatosítottak. 

A menzeszed után úgy tisztíthatod a legjobban a kelyhet, ha egy kis edényben vizet forralsz, majd a forró vízbe beleteszed a kelyhet, ezt hívja a magyar nyelv “kifőzésnek”, azaz fertőtlenítésnek. Adj legalább 5-8 percet a folyamatnak, utána egy tiszta felületre tedd a kelyhet megszáradni. 

Még egy tipp: egy rész ecethez keverj két rész vizet, majd hagyd a keverékben 24 óráig ázni a kelyhedet, remek antibakteriális oldatot kapsz.

Orvosi szilikon Intimina menstruációs kelyhek >>

Kipróbáltam életem első menstruációs kelyhét, és elárulom, milyen volt >>