Gombás hüvelyfertőzésnek hívjuk az állapotot, amikor a hüvely baktériumflórájának egyensúlya felborul, és elszaporodik a hüvelyben egyébként is jelen lévő Candida Albicans nevű gombafaj. A hüvelyben számos baktérium, élesztőgombák élnek egymással békességben, probléma akkor léphet fel, ha a gombákat egyébként egyensúlyban tartó Lactobacillusok száma drasztikusan csökken. 

A gombás fertőzés meglehetősen kellemetlen, jó eséllyel te is találkoztál vele, ugyanis 4-ből 3 nőt érint az élete folyamán valamikor egy vagy akár két epizód is a fertőzésből. A hüvelybemenet környéke, a belső és külső szeméremajkak, a vulva teljes területe is érintett lehet, viszketéssel, fájó, égő érzéssel jelezve, hogy bizony nincs minden rendben a hüvelyflórával. 

A gombás hüvelyfertőzs szexuális úton is terjed?

Nem, a Candida-fertőzés nem számít szexuális úton terjedő betegségnek, ugyanakkor nagyobb a kialakulás esélye aktív szexuális élet esetén. 

Gyógyszerekkel jól kezelhető ez a kellemetlen fertőzés, de ha egy évben négynél többször tapasztalod a tüneteket, az orvosod valószínűleg komplex kezelést fog előírni. 

Melyek a gombás hüvelyfertőzés tünetei?

Az enyhétől a súlyosig terjedő skálán tapasztalhatod a következőket:

  • viszketés, irritáció a hüveyben és annak környékén
  • égő érzés vizeléskor és/vagy behatoláskor
  • duzzadt és vörös szeméremajkak
  • sűrű, fehér, szagtalan hüvelyi folyás, ami akár túrós, darabos állagú is lehet

Komplikációkról akkor beszélhetünk, ha a tüneteid elviselhetetlenül fájdalmasak, kiterjedtek, hólyagokat okoznak a szeméremtesten, nem Candida-típusú a fertőzésed van, várandós vagy, esetleg diabétesszel, HIV-vel élsz, vagy más, az immunrendszert gyengítő betegségben szenvedsz. Ilyen esetekben ne habozz azonnal egyeztetni a nőgyógyászoddal. 

Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a vény nélkül kapható gombaellenes készítmények nem hoznak javulást az állapotodban. 

Mi okozza a gombás hüvelyfertőzést?

Fentebb már említettük, hogy a hüvelyflóra felborulása áll a Candida-gomba elszaporodása mögött. De miért is szaporodhat el a hüvelyben a Candida-gomba:

  • antibiotikumos kezelés alatt, után, különösen a széles spektrumú gyógyszerek zavarhatják meg a mikrobiomot
  • várandósság alatt
  • kezeletlen diabétesz miatt
  • hormonális fogamzásgátlóktól, bármilyen hormonkészítménytől, ami növeli az ösztrogénszintet
  • legyengült immunredszer miatt.

Meg lehet előzni a gombás hüvelyfertőzést?

A hosszú, forró fürdők, a túl szoros, szűk nadrágok viselete hajlamosíthat a fertőzésre, de a jelenleg is forgalmazott számos, illatos intim mosakodó, intimzuhany is irritálhatják, gyengíthetik a hüvely védekezőképességét, ugyanis ezek a termékek kimoshatják a jótékony lactobacillusokat a vaginából, ezzel felborítva a jól működő, természetes hüvelyflórát. 

Kezelhető?

A gombás hüvelyfertőzés vény nélkül is kapható kúpokkal, hüvelytablettákkal jól kezelhető, ezek legtöbbször három estén át alkalmazandó készítmények, de létezik egyadagos, gyógyulást ígérő hüvelykúp is. Fontos, ha a tüneteid egy hét után sem szűnnek meg, mindenképpen egyeztess az orvosoddal, aki lehet, hogy komolyabb készítményt ír majd fel a problémádra. 

Pánikra azonban semmi ok, a kezelés utáni probiotikus hüvelyregenerálással könnyen visszaállítható az optimális hüvelyflóra, némi odafigyeléssel pedig minimalizálható a kiújulás kockázata.