Sokezer baktérium dolgozik azon nap mint nap, hogy a hüvelyflóra egészséges maradjon: a hiedelmekkel ellentétben a női hüvely közel sem steril övezet, amiből minden baktériumot ki kell irtani. Az egészséges hüvelyflóra a jótékony baktériumok tárháza, melyek segítenek kivédeni egy-egy felbukkanó fertőzést. Igen, de mi történik, ha felborul az egyensúly, és a kártékony baktériumok kerülnek túlsúlyba? A hülyeflóra-helyreállítókról, probiotikumokról lesz szó. 

Photo by Timothy Meinberg on Unsplash

Miért van szükség a hüvelyflóra egyensúlyának visszaállítására?

A probiotikumokat forgalmazó cégek szerint a hüvelyflóra visszaállítására különböző fertőzéses megbetegedésekben lehet szükség, ehhez pedig kúp, gél vagy tabletta formájában biztosítják nagy mennyiségben a jótékony lactobacillusokat. Ha a lactobacillusok megfelelő arányban vannak jelen a hüvelyflórában, akkor a hüvely kiegyensúlyozott működése biztosított. Ezek a hüvelyflóra-helyreállítók akár hasznosak is lehetnek, hasonló elven működnek az emésztőrendszerben ható probiotikumokhoz, de a mai napig nincs a tudománynak egyöntetű válasza arra, hogy a hüvelyflóra-helyreállítók biztonsággal és magas hatékonysággal használhatók-e.

Milyen helyzetben lehet hasznos a hüvelyflóra helyreállítása?

Két esetben szokás a fertőzés alatt vagy után a ph visszaállítását támogatni:

  • gombás fertőzés: a máskülönben békésen a hüvelyflórában éldegélő Candida-gombák elszaporodhatnak, és viszketést, a külső nemi szervek kivörösödését, darabos, túrós jellegű folyást okozhatnak. 
  • Bakteriális vaginózis: ebben az esetben egyes kártékony baktériumtörzsek szaporodnak túl, és kiszorítják a jótékony lactobacillusokat, felborul a hüvelyflóra egyensúlya. Jellegzetesen a menstruáció vagy a szexuális aktus után erősödnek fel a tünetek, mint a kellemetlen, halszagú, zöldes hüvelyi folyás. Ez a fertőzéstípus az egyik leggyakoribb a fogamzóképes korú nőknél, és a tudomány máig nem tudja pontosan, miért. 


    Photo by Ernest Brillo on Unsplash

Segítenek a probiotikumok a hüvelyflóra egyensúlyának helyrállításában?

A válasz nem is olyan egyszerű. A laborkísérletek és a kutatók egy része szerint nagyon is hasznosak ezek a készítmények a hüvelyflóra egészségét illetően, más szakemberek szerint a használatuk viszont akár káros is lehet. 

Ezek az étrend-kiegészítők azonban másként viselkedhetnek az emberi szervezetben, mint laboratóriumi körülmények között. A  helyreállításra szánt készítmények nem gyógyszerek, ezért nem is vonatkoznak rájuk olyan szigorú szabályozások – a készítményekhez használt adalékanyagok okozhatnak nemkívánatos mellékhatásokat, különösen, ha az immunrendszert súlyosan érintő betegségben szenvedsz. 

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Hüvelyflóra-helyreállítók: konzultálj az orvosoddal!

Mielőtt belevágnál egy hüvelyi probiotikumos kúrába, arra kérünk, egyeztess erről a nőgyógyászoddal, különösen, ha fennálló panaszok, fertőzés után szeretnél elkezdeni egy probiotikumot, a tüneteid nem enyhülnek, esetleg újra felbukkannak. 

A Minden, ami nőgyógyászat zárt Facebook-csoportunkban sok nő használja ezeket a készítményeket, többeknek bevált, mások még csak keresik az igazit. Az orvosi tanácsadást viszont mások tapasztalatai nem helyettesíthetik. 

via webmd

Olvass még!

Kipróbáltam életem első menstruációs kelyhét

Menstruációs kelyhek – 4 mítosz, amit azonnal megcáfolunk