Méhnyakrák – már a szót kimondani is csak halkan, finoman szoktuk, mert a nők rettegett betegsége valóban komoly dolog. A jó hír az, hogy a méhnyakrák megelőzhető, rendszeres szűréssel időben észrevehető. Járjunk el rendszeresen nőgyógyászhoz, és tájékozódjunk, mert az időben felismert betegség orvosi kezeléssel gyógyítható.

Lássuk, a méhnyakrákkal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket!

Tévhit #1 A méhnyakrák genetikailag öröklődhet

A méhnyakrákot vírusos megbetegedés, a HPV-törzsek okozzák, azon belül is a magas kockázatú típusai felelősek az életveszélyes állapotért. Legalább 100, más források szerint 200 törzset is ismer a tudomány, de legalább 14, magas kockázatú HPV-törzs okozhat méhnyakrákos megbetegedést. 

Tévhit #2 A HPV-fertőzés nagyon gyorsan méhnyakrákká fajulhat

A szervezetünk rendkívül hatékonyan képes kezelni a fertőzéseket, így a legtöbb HPV-fertőzést is legyőzi, igen, még a magas kockázatúakat is. A HPV lappangási ideje azonban legalább 3 hónap, ekkor már szűréssel kimutatható a legtöbb ismert törzs, méhnyakrákhoz viszont csak évek múlva vezet el egy ilyen állapot.

Tévhit #3 Minden HPV-fertőzés méhnyakrákot okoz

Szerencsére ez sem igaz, ahogy fentebb írjuk, kizárólag a magas kockázatú HPV-törzsek felelősek a méhnyakrák kialakulásáért, de még az ilyen jellegű fertőzéseket is a legtöbb esetben az immunrendszerünk saját maga legyőzi. 

Tévhit #4 Az óvszer megvéd a méhnyakráktól.

Sajnos az óvszer sem véd meg százszázalékosan. A HPV-törzsek, melyek a méhnyakrákot okozzák, rendkívül könnyen terjednek, a leggyakrabban előforduló, szexuális úton terjedő betegségnek számítanak. Az óvszer egészében nem fedi a péniszt, másrészt bőr-bőr kontaktussal, nyálkahártya-érintkezéssel is könnyen terjednek a vírusok, ez alól pedig még az orális szex sem kivétel.

Tévhit #5 A méhnyakrák csak a heteroszexuális embereket érinti

Ez sem igaz, hiszen közvetlen érintéssel is átadhatjuk a partnerünknek a vírust, ahhoz nem szükséges vaginális behatolás pénisszel, tehát akár meleg párkapcsolatokban is átadható a vírus. A méhnyakrák elleni, évenkénti szűrés mindenkinek javasolt (férfiaknak is!).

Tévhit #6 A nőgyógyász rosszat fog gondolni rólam

Hidd el, az orvosok láttak már elég sokféle esetet, és nem az a dolguk, hogy ítélkezzenek feletted, sokkal inkább a helyzet megoldására koncentrálnak, ha kiderül, hogy HPV-t találtak a szervezetedben. Igen, kérdezni fog a szexuális életedről, hány partnered volt, milyen védekezést alkalmazol, de ezek fontos információk neki a diagnózis és a kezelés felállításához. Ha mégsem érzed magad biztonságban a szakemberrel, hallgass a megérzésedre, és keress másik orvost.