A tamponhasználattal kapcsolatos egyik legfőbb ellenérvet a toxikus sokk szindróma (TSS) jelenti, amiről érintőleges már te is hallhattál talán. A megbetegedés elsősorban (bár nem kizárólag) nőket érint, a legtöbb fertőzés pedig tinédzser lányoknál alakul ki, és szoros összefüggésbe hozható a tamponhasználattal. Biztosan te is láttad már a tamponos dobozokon az erről szóló figyelmeztetést, de hogyan kerüld el, és egyáltalán, mekkora a veszélye a TSS-nek akkor, ha rendszeresen tampont használsz a menstruációd napjai alatt?

Mi az a TSS?

Talán te is hallottad a modell Lauren Wasser történetét, akinek toxikus sokk szindróma miatt kellett amputálni az egyik lábát pár évvel ezelőtt. Története felhívta a közvélemény figyelmét a veszélyes fertőzésre, ami mára szerencsére egyre nagyobb nyilvánosságot kap. A TSS-t a a Staphylococcus aureus nevű baktérium okozza, mely az ivarszervekbe jutva toxikus anyagokat termel, és így felhalmozódva vérmérgezést okozhat. Normálisan az emberi test számos pontján megtalálható ez a baktérium. Problémát csak a túlzott elszaporodása okoz, azt viszont nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a tamponhasználat TSS-t okoz. Fokozott veszélyforrás lehet a sokáig (több mint nyolc órán át) a hüvelyben felejtett tampon, a nem megfelelő higiénés körülmények és a szuper nedvszívó tamponok alkalmazása.

Tipp: érdemes kerülni az extra nedvszívó tamponok használatát, mert ezek nemcsak a menstruációs folyadékot nyelik el, hanem a hüvelyben természetesen megtalálható, hasznos élőflórát is magukba szívják.

Mik a TSS tünetei, melyek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni?

Ha a menstruációd ideje alatt a következő panaszokat tapasztalod:

  • magas láz
  • végtagfájdalmak
  • hasmenés
  • hányás
  • ájulás, zavartság
  • napégésszerű kiütések a bőrön, melyet a tenyér és a talp bőrének hámlása követ.

A fertőzés gyanújával mindenképpen orvoshoz kell fordulnod, aki megfelelő és azonnali antibiotikus kezelést ír elő, mellyel a betegség jól kezelhető. A TSS-en átesett nőknek az orvosok szerint kifejezetten ellenjavallott a tamponok további alkalmazása a menstruáció során.

Hogyan törekedhetsz a megelőzésre?

Ha a fenti tünetek bármelyik észleled magadon a menstruációd ideje alatt, azonnal fordulj orvoshoz, a TSS nem játék. Ha a fertőzés még korán észreveszik, gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Ha napközben ragaszkodsz a tampon használatához, legalább éjszaka válaszd a betétet, valamint a lehető a legkisebb nedvszívó képességű tampont alkalmazd. Különösen fontos az intim higiénia szabályainak betartása, a menzesz ideje alatt legalább naponta kétszer érdemes mosakodni kímélő intim lemosóval. A tampont legalább 4-6 óránként cserélned kell, előtte pedig mindig alaposan mosd meg a kezedet.

Akkora, mint egy tampon, környezetbarát és elkerülheted vele a szárazságérzetet:

ez a Lily Cup menstruációs kehely három méretben, aminél nem kell aggódnod a rendszeres cserélés miatt, ugyanis akár 12 órán át is bent hagyhatod. A Lily Cup menstruációs kehely orvosi szilikonból készült, és viselés közben szinte teljesen érezhetetlen. Nem csak rengeteg pénzt spórolsz a használatával, de a környezetedet is kíméled, hiszen megspórolod a tamponok és betétek használatát.

A LilyCup-al nem kell aggódni a TSS miatt