Népbetegségnek is szokták hívni, pedig a PCOS valójában egy állapot: a fogamzóképes korú nők közel 5-10 százalékát érinti, kezelése és szinten tartása összetett feladat, ami akár több orvos összehangolt munkáját, és a páciens aktív részvételét is igényli a tünetek enyhítéséhez, a termékenység növeléséhez. A megfelelő orvos megtalálása is nagy kihívás a visszajelzéseitek alapján, nem beszélve a befektetett időről, energiáról és az anyagi vonzatról. Tudjuk, mennyire nehéz PCOS-esként sikereket elérni, különösen, ha már nagyon szeretnétek kisbabát. A vágyott pozitív teszt viszont kitartással igenis sikerülhet! Szeretnénk veletek megosztani néhány olvasónk sikertörténetét, akik PCOS mellett estek teherbe, és egészséges babának adtak életet. Van remény, olvassatok tovább, sorozatunk első részében Nóra történetét. 

Photo by M. on Unsplash

Nóra története: 

“Magamat hibáztattam, hogy még teherbe esni sem vagyok képes”

Tizennégy éves korom óta voltak problémáim a menstruációmmal. Hol késett, hol elhúzódott, volt, hogy 26 nap erős vérzés után végül egészségügyi kaparásra volt szükség. Alig 18 évesen aztán fogamzásgátlót írt fel az orvosom. Ezt szedtem is, majd 27 éves voltam, mikor úgy döntöttünk, jöhet a baba, így abbahagytam a tablettaszedést. A menstruációm azonban nem jelentkezett, én pedig hónapról hónapra egyre mélyebbre kerültem lelkileg. Ffelkerestem a környék legjobb endokrinológusát, ekkor kiderült, hogy inzulinrezisztenciám és pajzsmirigy-alulműködésem van. 

Párhuzamosan derült fény a „tankönyvi” PCOS-emre is, a doktor úr szerint mindkét petefészkem úgy nézett ki, mint egy-egy cső kukorica. Adtunk pár hónapot a gyógyszer, diéta, mozgás hármasnak, hogy kifejthessék a hatásukat, de borzasztóan éreztem magam.

Photo by Ava Sol on Unsplash

Egy csapásra megváltozott az életem, mintha felültem volna egy érzelmi hullámvasútra. Az orvos által felírt metformintól szörnyen éreztem magamat. Rengeteget sírtam, és magamat hibáztattam, még arra se vagyok képes, hogy teherbe essek. A diétát pontosan betartottam, még a panírt is leszedtem a rántott húsról, a levesbe nem kértem tésztát, a paleo étrendet is kipróbáltam, és hamarosan csökkenthettem a metformin-adagomon, végül már egészen elfogadható életet tudtam élni. Folyamatosan nőgyógyászati kontrollra jártunk, néztük a peteérést, tüszőrepedést… illetve néztük volna, ha lett volna. Nagyjából 3 hónap után megpróbáltuk a Clostilbegytet, nálam nem működött. Adtunk neki egy újabb hónapot, semmi változás. Ekkor jött az orvosom ötlete, hogy csináljunk egy úgynevezett petefészek-drillinget. 

A módszer lényege, hogy apró lyukakat éget a cisztákba, így a bennük lévő, hormonokkal teli folyadék el tud távozni. 2014 március elején meg is műtöttek. Ezután áprilisban megfogant első gyermekünk, spontán. A terhességem végig panaszmentes volt, a világ legszebb kismamájának éreztem magam, szinte ragyogtam. A cukromra kellett odafigyelni, de még így is 20 kilót híztam.

Photo by freestocks on Unsplash

Mikor elsőszülöttünk 1 éves lett, a korábbi tapasztalatokból kiindulva-, ahogy szóba került a kistesó, már rögtön az endokrinológusomnál találtam magam. Újra metformin (ezt terhesség elején abba kellett hagynom, a letroxot szülés után felére csökkentettem, de még folyamatosan szedtem) E-vitamin, folsav. Három hónap után szépen helyreállt a ciklusom, lehetett próbálkozni.

Érdekes,hogy a műtét óta minden hónapban éreztem az ovulációmat, így szinte 100%-ig biztos voltam benne, hogy ez most elsőre sikerülni fog. Rajtam kívül valószínűleg csak az orvosaim lepődtek meg jobban, hogy igazam lett. :)

Photo by João Ferreira on Unsplash

A második szülés után a letroxot teljesen elhagyhattam, a metformint mar a 18. héttől leépítettük. Szülés után 3 honappal életmódot váltottam,és bár elsősorban a fogyás miatt étkeztem jól, és edzettem heti 6 napot, mégis annyira jót tett, hogy 2016 óta nem kell gyógyszert szednem. Jelenleg a rendszeres sport, a megfelelő étkezés és a táplálék-kiegészítők segítenek, hogy kordában tartsam az inzulinrezisztenciámat. PCO még mindig látható az egyik petefészekben, de erre most fogamzásgátlót kaptam,amelynek állítólag sokkal jobbak az endokrin értékei, mint a többinek.

Köszönöm, hogy leirhattam a történetem*!

* A leírt történetben szereplő gyógyszerek, módszerek, táplálék-kiegészítők használata, beállítása orvosi konzultációt igényel.

Olvass még!

Egy babához ketten kelletek, Conceptio babaváró vitamincsomag >>

Férfi termékenység növelése, lássunk végre tisztán! 

Inzulinrezisztencia – visszafordítható a cukorbetegséget megelőző állapot