Kapcsolat van a vérrögök képződése és az AstraZeneca-oltások között, és általánosságban ez a kockázat magasabb a fiatal nőknél, ám az oltás előnyei  így is túlmutatnak a lehetséges kockázatokon. Mindeközben a nők ezreit érintő, tablettaszedéssel összefüggésbe hozható trombóziskockázat sokszorosa az oltással szerzett rizikófaktornak.  

Országh Kitti cikke

Photo by Reproductive Health Supplies Coalition on Unsplash

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) öt nappal ezelőtti állásfoglalásában lehetséges, nagyon ritka mellékhatásra hívta fel a figyelmet a korábban AstraZeneca, ma már Vaxvezria néven futó brit-svéd Covid19 vírus elleni oltóanyaggal kapcsolatban. A vakcina alacsony vérlemezkeszám mellett szokatlan vérrögképződéshez járulhat hozzá, ezért a hatóság megállapítása szerint ezt a tulajdonságát fel kell tüntetni a nagyon ritka mellékhatások között. 

Mik a következmények?

Az EMA továbbra is javasolja az oltás alkalmazását azzal a kikötéssel, hogy alacsony vérlemezkeszám mellett tisztában kell lennünk vele, hogy fokozott lehet a hajlam a vérrögképződésre, ezért az oltást követő két hétben fokozott figyelmet igényel az oltott páciens. A hatóság által vizsgált esetszám 25 milliós oltott minta, ezek az emberek főként az Európai Gazdasági Térség és az Egyesült Királyság állampolgárai, és mindeddig  86 vérrögképződéses beteget találtak köztük az adatbázisban március 22-ig. Ebből mélyvénás 24, agyi trombózis esetszám pedig 62 volt, köztük 19 halálos. A esetek javarészt fiatal, 50 év alatti nőket érintettek. A briteknél éppen ezért a 30 alatti nőknek már más alternatívát kínálnak az AstraZeneca helyett.

Van valami, amiről kevesebbet beszélünk

Ez pedig nem más, mint a hormonális fogamzásgátlók okozta trombóziskockázat. A tablettát szedő nőknél ugyanis a trombózis kialakulásának kockázata jóval magasabb, mint az AstraZeneca-oltásokkal kezelt eseteké. Szerte a világon, a social mediában nők ezrei kérdezik, miért kíséri kisebb figyelem, hogy a hormonos fogamzásgátlók bizonyítottan megemelik az azt szedő nőkben a trombózis esélyét, mégis, évtizedek óta nők milliói védekeznek így a nemkívánt terhesség ellen. 

white and gold plastic bottle

Photo by Hakan Nural on Unsplash

Több cikk (itt és itt is) felteszi a kérdést,  miért kap szerte az Egyesült Királyságban ekkora figyelmet és sajtónyilvánosság az Oxford/AstraZeneca vakcinája iránti közbizalom megőrzése, miközben

az országon belül 19 halálesetet találtak az oltás okozta vérrögképződéssel összefüggésben, tehát 250 ezer oltott estere jut 1 vérrögképződéses páciens, míg a tabletta esetében 1000 esetre jut 1 vérrögképződéses eset.

Az Európai Gyógyszerügynökség nyilatkozata szerint 10 ezerből 4, hormonális fogamzásgátlót szedő nőnél lehet számítani vérrögképződésre, más forrás a lehetséges esetszámokat 5-12 vérrögképződéses esetszámra becsüli.

A kutatások és becslések számai egyelőre tehát eltérnek, például az USA-beli National Blood Clot Alliance 0,1 százalékra becsüli a vérrögképződés esélyét a tablettát szedő nőknél (2000 fős mintában). 

Érdemes feltenni a kérdést:

miért nem kíséri a közbeszédben nagyobb figyelem azt, hogyan tegyük a nők számára biztonságosabbá a hormonális fogamzásgátlókat?

Amellett, hogy a mai készítmények jóval alacsonyabb hormontartalmúak, a trombóziskockázat még mindig jelentős érv a hormonális fogamzásgátlók ellen. Természetesen vannak állapotok, betegségek, melyekben a tabletta tüneti kezelést hozhat (PCOS, endometriózis), az érintettek mindennapjait megkönnyítve, fájdalmait csökkentve, de a tablettával járó mellékhatások miatt sokan – jogosan -, ódzkodnak a hormonális tabletták szedésétől. Elég a mellékhatásként előforduló depressziós epizódokra, súlynövekedésre vagy a csökkent libidóra gondolni. 

Ki kell mondanunk: a tablettaszedéssel járó trombóziskockázat sokkal magasabb, mint az AstraZeneca-oltás utáni vérrögképződésé. 

Photo by Mat Napo on Unsplash

Miért nem figyel a tudomány, a döntéshozók, politikusok sokkal jobban a hormonális fogamzásgátlót szedő nőkre?

Az Egyesült Királyságban a 30 alattiakat ezentúl Pfizerrel vagy Modernával oltják, de több ország, köztük a franciák is kiterjesztették a felső korhatárt, és az 55 év alattiak második oltásként már mRNS-vakcinát (Pfizer, Moderna) kapnak. 

Olvass még!

Csökkentheti a férfiak nemzőképességét a Covid-19 – állítja egy friss kutatás

Fogamzásgátló és a trombózis