Lombikos eljárásokban vagy ha egyszerűen csak babát terveztek, gyakran felmerül a kérdés: milyen vitaminokat, étrend-kiegészítőt érdemes szedni? Rengeteg por, tabletta, folyadék, olaj és számos tanács a barátoktól, ismerősöktől és az interneten, melyek jobb esetben nem segítenek, rosszabb esetben pedig rontanak az esélyeken. 

Photo by Isabella Angélica on Unsplash

Utánanéztünk, milyen empirikus tapasztalatok vannak a táplálék-kiegészítők piacán, mi az, ami tényleg használhat, vagy legalábbis biztató jelek mutatkoznak a rendszeres szedésének köszönhetően. 

Figyelem, a piacon rengeteg a biológiailag nem jól hasznosuló vitaminkészítmény, ráadásul nem mindegyikük ajánlható mindenkinek. Bármit is kezdenél szedni, azt előtte egyeztesd az orvosoddal, mert attól még, hogy az étrend-kiegészítők nem vénykötelesek, a használatukhoz igenis fontos az orvosi jóváhagyás. 

Ismered az evidence-based kifejezést? A magyarban is egyre inkább elterjedt ez az angol szóhasználat, melynek jelentése ‘tudományosan bizonyított’. Ez annyit tesz, hogy az adott eljárás, kiegészítő, szolgáltatás, amiről szó van, megfelelően és széles körben bizonyított hatékonyságú, ami az adott páciensek adott állapotában, panaszaiban, a betegség kimenetelében lényeges javulást hozott. 

Ez a hozzáállás az egészségügyben, az orvostársadalomban az arany standardnak számít, ez az, ami alapján a szakemberek a munkájukat végzik. Vajon az étrendkiegészítők beletartoznak ebbe a standardba? Többnyire sajnos nem. 

Photo by Leohoho on Unsplash

Az étrend-kiegészítőket hazánkban sem szükséges klinikai vizsgálatoknak alávetni, azok hatékonyságát bizonyítani, mindössze egy OGYÉI-bejelentés szükséges a forgalmazótól, és bárki megvásárolhatja a készterméket a boltok polcairól. 

Megtévesztő lehet, ha egy termékre a “természetes” jelzőt írják, mert hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy ami természetes, az csak jó lehet nekünk, pedig ez sajnos nem így van: a hatóanyag jobb esetben ekkor is csak hatástalan, szerencsétlenebb helyzetekben interakcióba léphet más, általunk szedett gyógyszerekkel, kiegészítőkkel, emelt dózisban pedig akár ronthat is az állapotunkon. Ez is csak azt erősíti meg, hogy bármilyen vitaminkúra előtt orvos, dietetikus tanácsát érdemes kikérni legyen szó nő vagy férfi antioxidáns-kúráról. 

Még egy fontos megjegyzés: a termékenységi vitaminok NEM növelik a teherbeesés esélyét, egyszerűen nem erre vannak kitalálva. ideális esetben biztosítják a szervezet vitamin- és ásványi anyag-ellátását a jövőbeli fogantatáshoz, ezért is érdemes legalább három hónappal a tervezett fogantatás előtt elkezdeni szedni a szedésüket. 

A legtöbb babaváró vitamin folátot vagy folsavat tartalmaz nagy mennyiségben, ez a legfőbb, tanulmányokkal leginkább alátámasztott B-vitaminféle, ami bizonyítottan csökkenti a velőcsőzáródási-rendellenességek kialakulásának esélyét a magzatban. 

Olvass még!

Ezek a kiegészítők segíthetnek PCOS-ben

Késik a ciklusod: köze van hozzá a Covid-fertőzésnek vagy az oltásnak?