Folytatjuk a PCOS kezelésében hasznosnak bizonyult, tudományosan igazolt étrend-kiegészítők sorra vételét – szerencsére egyre több a bizonyított összetevő, de önmagában egyik sem helyettesíti az orvosi konzultációt, laborvizsgálatokat, kiegyensúlyozott étrendet, testmozgást. 

A cikk nem minősül orvosi tanácsadásnak. 

Karnitin-kiegészítők 

Az acetil-L-karnitin egy olyan antioxidáns, ami a zsíranyagcserét is szabályozza, a szervezetben természetesen is jelen van, de a PCOS-sel élő nők szervezetében jóval kisebb mennyiségben. Legfőbb funkciója szerint segít a zsír energiává alakítani. A karnitin alacsony szintje bizonyítottan összefüggésben van az inzulinrezisztenciával és az androgén hormonok túlsúlyával. Érdemes lehet pótolni 2-3 g-os mennyiségben a nap során. Az acetil-L-karnitin klomifén nevű, vényköteles gyógyszerrel kombinálva egy kutatásban magasabb volt a teherbeesés aránya az acetil-L-karnitin nem szedők csoportjához képest

Magnézium

A magnézium közel 300-féle enzim reakciójában vesz részt, ez alól pedig a cukor anyagcseréje sem kivétel. Egy meglepő felmérés szerint az amerikaiak közel fele magnéziumhiányos, egy PCOS-sel élő nőnél pedig tizelkilencszeres az esély a magnéziumhiányra az átlagemberrel szemben (!). 

Hiánya felboríthatja a hormonháztartást, ronthatja az egyébként is fennálló inzulinrezisztenciát. Ha a szintje kiegyensúlyozott, a PMS tüneteit is enyhítheti, csökkentheti az inzulinrezisztenciát. Érdemes jól hasznosuló formáját választani, például magnézium-biszglicinátot. 

Probiotikumok

Kutatás bizonyítja, hogy a PCOS, az androgén hormonok többlete, az inzulinrezisztencia hatással van a bélrendszerünkre, a mikrobiomra, ami felelős a tápanyagok felszívódásáért és a bélrendszer szerkezeti integritásának fenntartásában. 

A jó minőségű, probiotikus étrend-kiegészítők segíthetnek fenntartani a bélflóra egyensúlyát, ami bizonyítottan csökkentheti a szervezet gyulladásos állapotait, segíthet megtartani a hormonális egyensúlyt. A PCOS egyéb tüneteire is jó hatással lehet, legyen szó a menstruációs ciklus rendszerességéről vagy az androgén hormonok optimális szintjéről. 

Cink

A cink számos enzim működésében résztvevő antioxidáns, és bár hiánya viszonylag ritka, PCOS-sel élő nőknél az USA-ban mégis gyakoribb. Támogatja a sejtnövekedést és a reprodukciós folyamatokat. Jótékony hatása lehet a hajhullás és az akné ellen, melyek szintén a policisztás ovárium-szindróma kísérő tünetei lehetnek. Előnyös hatásai mutatkoztak az inzulinrezisztencia kezelésében is. 

Komplex B-vitamin kiegészítők

Minden B-vitaminféle jó hatással lehet a PCOS-es nőkre, de a B12 és a B9 (folát) különösen fontos szerepet töltenek be: képesek a homocisztein nevű aminosav lebontására, melynek szintje gyakran emelkedett a PCOS-es nőknél. Sajnos a magas homociszteinszint miatt csökkenhetnek a termékenység, beleértve a petesejtek rossz minőségét, a vetélés magas kockázatát. A folát, tehát a B9-vitamin segíti az ovuláció folyamatának sikerességét, és a terhesség megtartásához szükséges progeszteron hormon termelődését. Ezenkívül fontos szerepe van a beágyazódásban, valamint a korai magzati fejlődésben. 

Q10 koenzim

Számos kutatás alátámasztja a Q10-koenzim jótékony hatását a nők reprodukciós egészségére: mesterséges megtermékenyítés eljárásokban javította a petefészkek stimulációra adott válaszreakcióját, valamint javíthatja az életkorral összefüggő ovulációs elégtelenségeket is, mint a petesejtek minőségének romlása. 

Egyértelmű pozitív hatást tulajdonítanak neki az inzulinrezisztencia és a megemelkedett tesztoszteronszint javulásában. 

via CNYFertility

Ezek a kiegészítők segíthetnek PCOS-ben 1. rész

PCOS – minden, amit tudnod kell a teherbeesésről