Képzelj el egy meglehetősen gyakori szituációt: épp egy nagy társaságban vagy, hatalmasakat nevettek, szinte már annyira, hogy majdnem be is pisilsz… és van egy halvány esély rá, hogy be is fogsz… elindulsz a mosdó felé, de nem bírod ki addig, és becsöppen pár csepp vizelet a fehérneműdbe. Inkontinencia. Mi legyen most, hogy menjél így vissza a többiekhez, és mégis mi a teendő, ha ez nem egyszer, hanem rendszeresen megtörténik veled?

az inkontinencia orvosolható

Inkontinencia – bárki érintett lehet

Oké, gondolod magadban, az idősebb nőket érinti az inkontinencia, de ugyan már, csak 35 vagyok, nálam ez még fel sem merül. Meg fogsz lepődni, de például az USA-ban 3-ból 1 nőt érint a vizeletszivárgás problémája (Intimina, 2014), szinte minden életkorban. 

Súlyos pszichológiai következmények

Szóval, vessünk egy pillantást arra, miről is van szó: a Nemzetközi Kontinencia Társaság az inkontinenciát az akaratlan vizeletvesztés panaszaként határozza meg három kategóriában: a sürgető (UUI), a stressz (SUI) és a vegyes típusú kategóriák, mely az első kettő jellegzetes tüneteinek keverékéből adódik össze ((Abrams et al in Pereira, Lynch, Hall-Faul & Pedras,2019). Nevetés és köhögés esetén jelentkező vizelési ingernél a sürgető vagy a stressz hatására jelentkező tünetek tapasztalhatóak. 

Az inkontinencia sajnos mai napig hanyagolt téma az egészségügyben, sok a kezelés nélkül maradt, vagy éppen félrekezelt páciens, aminek legfőbb oka, hogy a témát most is tabuként kezeljük. Sokan az öregedés természetes velejárójának tartják, így megfogadják az olyan tanácsokat, mint hogy “szokj hozzá, ez természetes, idővel már fel sem fog tűnni”.

Beszélj róla!

Semmiképp se fogadd meg ezeket a tanácsokat, jogod van a megfelelő kezeléshez, és a teljes értékű, vizeletszivárgástól mentes élethez! Azt hozzá kell tennünk, hogy minden életkorban így a fiataloknál is előfordulhat, tehát korántsem az öregedés egyik elkerülhetetlen kísérője, a világ minden táján, elsősorban a nők körében. 

az inkontinencia nem lehet tabutéma

Minél inkább tabusítja a társadalmunk az inkontinenciát, és tartja az idősebbek betegségének, annál nehezebb lesz a kezelésre szorulóknak biztosítani a szükséges gyógymódokat. Mivel az emberek szégyellik ezt az állapotot, és nem hiszik el, hogy általános, sok az előítélet, ha mégis szó esik róla, ezért még az orvosukkal sem mernek beszélni róla. Az inkontinencia gyakorisága a társadalomban országonként változik. Van, ahol kevésbé takargatják az emberek a vizeletszivárgásos panaszaikat, mivel nagyon gyakori problémáról van szó, igényli az ennek megfelelő tájékoztatást és gyógyítást a betegek felé. 

Mivel járhat?

Az inkontinencia olyan pszichés tüneteket okozhatnak a betegeknek, mint a szorongásos állapotok, az önértékelés csökkenése, önbizalom elvesztése (Tadic, Zdaniuk, Griffiths, Rosenberg és Schäfer, 2007). Ilyen állapotban a betegek könnyebben is izolálódnak, mivel a panaszaik elszigetelik őket a többi embertől. Ez egy ördögi kör, kevesebbet járnak társaságba, vagy magukba zárkózva, elvonultan értékelgetik magukat, és negatív gondolatokkal súlyosbítják a pszichés állapotukat.

A legfontosabb, hogy a beteg képes legyen egy egészségügyis emberrel megbeszélni a problémáját. A jelenlegi arány szerint, ezt eddig csak a nők 50%-a tette meg, annak ellenére, hogy vizeletszivárgási problémákkal küzdött (Koch, 2006). A kezelésben a legfontosabb a tabu megdöntése, ha ez megvan, akkor már egyenes út nyílik a megfelelő kezelés megkezdése felé!

az inkontinencia zárkózottságot okozhat

Az inkontinencia és a szex

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az inkontinenciával küzdő nők szexuális problémákkal is küzdenek: kevésbé élvezik az együttléteket, kevesebbszer élnek át orgazmust (Bilgic et al., 2019). A sürgető vizelési ingertől szenvedő nők 45%-a számolt be a szexuális élvezetek csökkenéséről. Természetesen kezeletlenül nemcsak a fizikai panaszok, hanem a pszichés tünetek is súlyosbodhatnak, ha a beteg csendben és szótlanul tűri a csökkent életminőséget, ami végül depresszióhoz is vezethet. A depresszió az inkontinenciával küzdő nők körében különösen gyakori, és könnyen vezet klinikai depresszióhoz, ami viszont már feltétlenül kezelést igényel. inkontinencia - van megoldás!

Tegyünk ellene!

Miért szenvednél, ha van megoldás, példul a Kegel-gyakorlatokkal? A Kegel megoldást kínál a medencefenék izmainak megerősítéséhez, melyek fontos a méh, a húgyhólyag és a bélrendszer támogatásához. A megerősített húgyhólyaggal könnyebben tudod kontrollálni a vizelési ingeredet, így az inkontinenciával küzdőknek a Kegel igazi megváltást jelenthet, de a megelőzésben is fontos szerepe van a gyakorlatoknak. A szexuális életedbe is visszatérhet az örömérzet, az orgazmus intenzitása megsokszorozódhat – mindehhez ajánljuk a különböző eszközök beszerzését is, amikkel könnyen elsajátíthatóak a Kegel-gyakorlatok. 

További cikkeink a témában: