Minden tizedik nőt érint a PCOS, azaz policisztás ovárium-szindróma, és a vele járó, összetett anyagcserezavarok. Egyes kutatások szerint ez az arány akár 12%-os is lehet a nők körében,  számos, az érintettek életét megnehezítő tűnetegyüttessel. Mi most az ovuláció elmaradásáról (anovuláció), menstruációs zavarokról és teherbeesési nehézségekről szeretnénk nektek írni –  a PCOS kiváltó okainak tisztázásával és azok kezelési lehetőségeivel.

Mert a jó hír az, hogy PCOS-sel egyáltalán nem lehetetlen kisbabát tervezni. 

Photo by Marvin Meyer on Unsplash

Melyek a PCOS tünetei?

A PCOS okaira máig nincsenek egyértelmű magyarázatai a tudománynak, annyi biztos, hogy a szervezet hormonszabályozásának zavarai állnak a háttérben, a csökkent inzulinérzékenység, mely gyakran inzulinrezisztenciához vezet, és ami szoros összefüggésben van egy fogamzóképes korú nő termékenységével. Jellemző a gyöngysorszerűen összeálló, cisztákat tartalmazó petefészkek ultahangképe, melyben érésnek indult tüszőket láthatunk, ám ezek sosem lökődnek ki a petevezetékekbe.  

Photo by Jana Sabeth on Unsplash

A PCOS-sel élő nőkben magasabb az androgén típusú hormonok szintje, ezek is akadályozhatják a peteérést, férfias típusú szőrnövekedést, hosszú, fájdalmas menstruációkat okozva. Az anyagcserezavar a PCOS-es nők 30 százalékánál jelentkezik, szoros összefüggésben az elhízással, inzulinrezisztencával és magas vérnyomással. 

PCOS és termékenység

A PCOS tünetei igazából egy folyamatos ördögi körben találkoznak: a ciklust a petefészkek szabályozzák, melyet viszont  a hormonháztartásunk felügyel, a PCOS-sel élő vérében lévő magas inzulinszint pedig  akadályozza az ovulációhoz szükséges hormonok termelődését, ezáltal megszakad a menstruációs ciklus, és bezárul a fent említett ördögi kör. 

A PCOS-es páciensben a magas inzulinszint és a túlsúly fokozza az androgén hormonok termelődését, ami szintén akadályozza az ovulációt, a folyamatos androgén és ösztrogén típusú hormonok tetőzése pedig végképp megállítja az ovulációhoz szükséges hormonok termelődését. 

PCOS kezelése, ha babát terveztek

Nincs két egyforma páciens, így minden PCOS-es eset egyedi megközelítést, a hormonháztartás átfogó vizsgálatát igényli, különösen, hogy több szerv is érintett a szindrómában. 

Photo by Arteida MjESHTRI on Unsplash

A testsúly menedzselése: PCOS-ben az elsőként ajánlott kezelési mód, fontos, hogy a páciens megfelelő táplálkozással és sporttal sikeresen megszabaduljon a túlsúlytól. Ez már önmagában is rendezheti a menstruációs ciklust, a fokozott szőrnövekedést és az akné problémáját, de törekedni kell a komplex megközelítésre. 

A sport beiktatása: már említettük, hogy a mozgás nem elhanyagolható a PCOS kezelésében és testsúly csökkentésében, szerepe a termékenység újraindításában vitathatatlan. A fogyáshoz heti 250 perc mérsékelt, vagy 150 perc intenzív mozgás szükséges, és nem feledkezhetünk meg az erősítő edzésekről sem. 

PCOS és gyógyszerek

Gyógyszeres kezelés: elterjedt gyógyszer a Metformin alkalmazása, ami növeli a sejtek inzulinérzékenységét, segít szabályozni a vércukorszintet, más hatóanyagokkal az ovulációt lehet elősegíteni, illetve gyakran szükséges a pajzsmirigy működését szabályozó tabletták szedése, minden esetben az orvos utasítására. 

Photo by Dragos Gontariu on Unsplash

Stresszkezelés: a PCOS kialakulása és a stressz között komoly összefüggés van, így érdemes relaxációs technikákat, meditációt tanulni, esetleg pszichoterapeuta segítségét kérni. 

Megoldás lehet PCOS-ben a mesterséges megtermékenyítés is

A partner nem megfelelő spermiumszáma (minősége), elzáródott petevezetékek és a sorozatos vetélések esetében mesterséges megoldásra is lehetőség van, ebben számos hazai intézet is a párok rendelkezésére áll. 

via Livestrong

Olvass még!

Inzulinrezisztencia – visszafordítható a cukorbetegséget megelőző állapot?

„Magamat hibáztattam, hogy még teherbe esni sem vagyok képes” – PCOS-sztorik 1. rész