Sokat írtunk/beszéltünk, és fogunk is még a PCOS-ről: a nők közel tíz százalékát érinti, és a meddőségi esetek közel 20-25 százalékában is erre a problémára derül fény. A szindróma tünetei egyénenként változóak lehetnek, a teherbeeségi nehézségek azonban szinte minden esetben jelen vannak. A szervezet hormonális egyensúlya megbomlik, ami ovulációs nehézségekhez, esetleg annak teljes elmaradásához vezethet (anovuláció). Szerencsére, a tudomány mai állása szerint számos vitamin, étrend-kiegészítő segíthet a PCOS-sel élőknek visszakapni a hormonális egyensúlyt, ezekből válogattunk most nektek, a legújabb kutatások alapján. Első rész. 

Inozitol

Ha PCOS-sel élsz, valószínűleg te is találkoztál már ezzel az étrend-kiegészítővel, sokan ajánlják és szedik is. A por állagú inozitolt vízben feloldva kell elfogyasztani, és valóban, talán a legnagyobb barátod lehet a PCOS leküzdésében. 

A PCOS-esesek közel 70 százalékánál inzulinrezisztencia is megfigyelhető. Az inzulinrezisztenciában szenvedőknél nagy mennyiségű inzulin kering a vérben, ami stimulálja, és nagyobb mennyiségű androgén hormon termelésére ösztönzi a petefészkeket, felborítja a tüszőérlelést segítő és a lutenizáló hormonok arányát (FSL-LH-arány). MIndez akadályozza, vagy fel is boríthatja a peteérés folyamatát.

Az inozitol növelheti a sejtek inzulinérzékenységét, így azok több inzulint lesznek képesek befogadni, ezáltal hozzájárulhat az inzulinrezisztens állapot javulásához.

Egy tanulmány szerint az inzulinrezisztencia akár 70 százalékkal is javulhat a rendszeres inozitolszedésnek köszönhetően. 

Egy másik, kisebb tanulmány arról ír, hogy az inozitol jelentősen javíthatja a petefészkek működését, visszaállítva a PCOS-sel élő nők termékenységét. 

Mesterséges megtermékenyítési eljárásokban is hasznosnak bizonyult az inozitol: a inozitolt szedő nők petesejtjei nagyobb arányban termékenyültek meg, az inozitolt nem szedő nőkéhez képest. 

Halolaj

Számos ajánlás szól a halolaj mellett, nem csak a szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatásáról. PCOS-es nőknél javítja a peteérés folyamatát, és általános jó hatással van a termékenységre. A gyulladáscsökkentő hatása szintén nagyon hasznos a szindróma kezelésében, a koleszterinszint normalizálásában pedig szintén erős érdemei vannak a jó minőségű halolajnak. 

D-vitamin

67-85 százalék közé tehető a D-vitaminhiányos nők aránya PCOS-ben, pedig a “napfényvitaminnak” is nevezett D-vitamin pótlása nem csak télen elengedhetetlen, és akkor sem csak annak egyébként nagyon fontos, kedélyjavító hatása miatt. A D-vitamin jó hatással van a termékenységre, menstruációs zavarokban és az ovuláció elmaradását illetően is számos jótékony hatást tulajdonítanak neki. 

Egy tanulmány alapján, a mesterséges megtermékenyítési eljárásban részt vevő, rendszeresen D-vitamint szedő  nőknél 52 százalék volt a siker aránya, míg a D-vitamin deficittel küzdő nők között ez az arány csak 34 százalékos volt.

N-acetil cisztein

Ez a jó hírű aminosav sokat segít az antioxidánsok munkájában, hogy azok megvédhessék, valamint javíthassák a sejtjeinkben keletkezett károkat, roncsolódását. Mivel segíti a sejtkárosodás mértékének csökkenését, ezért a gyulladásos állapotokban is enyhülést hoz, valamint hozzájárul az oxidatív stressz csökkentéséhez. Ezekről pedig jól tudjuk, hogy a termékenység ellenlábasai, az N-acetil-cisztein viszont hatékonyak bizonyul a termékenység fokozásában. Az aminosav megtalálható az ételeinkben is, de szükség esetén érdemes étrend-kiegészítővel pótolni. 

Szabályozhatja az ovulációt, javíthatja a peteérés folyamatát. Egy tanulmány igazolta, hogy a receptre felírt metforminnál is jobban képes a sejtek inzulinérzékenységét fokozni. Mivel az androgén hormonegyensúlyt is szabályozthatja, ezért a PCOS egyik másodlagos tünetét, a fokozott szőrnövekedést is visszafoghatja. 

A rendelkezésre álló kutatások összegzése alapján (910 nő adatainak elemzésével) elmondható, hogy az N-acetil-cisztein rendszeres szedése segíti az ovuláció folyamatát, a teherbeesés esélyét és az élveszületéseket. 

via CNY Fertility

A cikk nem helyettesíti az orvosi konzultációt, minden étrend-kiegészítő szedése előtt konzultáj a kezelőorvosoddal.

PCOS- minden, amit tudni érdemes

PCOS – minden, amit tudnod kell a teherbeesésről