Mi legyen, ha a menstruációs kehely beleesik a vécébe? Könnyű magad elé képzelni a szituációt: éppen üríted a kelyhet, amikor hopp, az eszköz maga is belepottyan a toalettbe. Hidd el, sokkal gyakrabban megtörténik ez, mintsem gondolnád. 

De mi legyen ezután? Ki kell cserélni, vagy valamilyen tisztítási módszer után használhatod tovább? Adunk pár tippet, de természetesen csak rajtad áll, hogy így is szeretnéd-e tovább használni a kelyhedet, vagy inkább újat veszel. 

Hogyan lehetséges, hogy a menstruációs kehely beleesik a vécébe?

A kelyhek csúszósak, már csak ezért is ajánljuk, hogy mindig alaposan moss kezet a használatuk előtt, a maradék nedvességet alaposan töröld le. Azok a kelyhek, amelyeknek van kis kihúzójuk, ilyen szempontból nem problémásak, például a LilyCup is simán eltávolítható így, de ha olyan cupod van, aminek nincs ilyenje, akkor érdemes a másik kezedet odatartani a kehely elé, hogy eltávolításkor biztosan ne essen ki a kezedből. 

Másik jellemző eset, hogy vécézéskor történik a baleset, és hopp, a cupod máris a vécécsészésben landolt. Ha ez túl gyakran fordul elő, érdemes megfontolni más méretű kehely vásárlását. 

Oké, és mit tegyek ha a menstruációs kehely beleesik a vécébe?

Először is, ez talán egyértelmű, de azért elmondjuk, hogy semmiképp se tedd vissza azonnal a hüvelybe a vécével, vagy akár csak a vécédeszkával érintkező eszközt. Itt az ideje dönteni. 

A kehelyen megtapadhatnak a baktériumok, és bár lehet fertőtleníteni őket, egy kis esélye mindig lesz, hogy E.coli vagy Staphycoccus baktériumok valamelyike szaporodik el az eszközön. 

És akkor még csak arról beszéltünk,hogy mi lehet az otthoni vécébe esésnél, arról még nem volt szó, hogy nyilvános vécéknél fokozott a kockázat, mert például herpeszvírusok is kerülhetnek a cupra. 

Új cupot kell vennem, ha a menstruációs kehely beleesik a vécébe?

Csinálhatod azt, mintha semmi sem történt volna, és sterilizálod az eszközt. Ehhez forralj vizet, legalább húsz percig hagyd a kelyhet a forró vízben, de úgy, hogy az közben ne érintkezzen az edény aljával (pl. szűrő segíthet a dologban)

Teljesen egyedi döntésed, hogy ezek után szeretnéd-e még használni az eszközt. Ha nem bízol a streilizálásban, akkor vásárolj új kelyhet, a teljes biztonság kedvéért. 

Olvass még!

Te kipróbálnád a freebleedinget?

Menstruációs kelyhek – 4 mítosz, amit azonnal megcáfolunk