1. Mert már megszoktad a tampont vagy betétet

A legtöbben tarthatnak tőle, hogy nem fogják tudni helyesen használni, kellemetlen lesz a felhelyezése és az eltávolítása vagy egyszerűen csak kényelmetlen lesz a viselése. Miután legtöbbünk a menstruációs kehely kipróbálása előtt tampont és betétet használt a menstruáció ideje alatt és ezekhez szokott hozzá, egy új típusú módszer használata ijesztőnek tűnhet.

Lehet, hogy még emlékszel rá, milyen volt először tampont használni. Ha igen, akkor biztosan arra is emlékszel, hogy neked is furcsa volt az első pár alkalom, hiszen hozzá kellett szoknod. Most viszont már nem okoz gondot a tamponhasználat, mert számtalanszor viselted.

Így lesz ez a menstruációs kehely esetén is. Az első pár alkalom valóban furcsa lehet -már ami a felhelyezését és az eltávolítását illeti, mert ha már a helyén van, meg sem érzed -, de ehhez is könnyen hozzá lehet szokni. Pár alkalom után aztán azon kapod magad, hogy rutinos lettél és rájössz, hogy nem kellett tőle tartanod. Az előnyei hamar nyílvánvalóvá válnak a betéttel és tamponnal szemben: Nem kell olyan sűrűn cserélned; ha bikinit viselsz, nem kell attól tartanod, kilátszik-e a tampon zsinórja; nem kell attól félni, hogy elmozdul a betét a helyéről, miközben alszol és még sorolhatnánk.

2. Mert drága

A menstruációs kelyhek valóban drágábbnak tűnnek a betéthez és tamponhoz képest -De valóban drágábbak? Te hány doboz tampont, hány csomag betétet használsz el egy év alatt? Mennyit költesz rá egy év alatt? Na és mondjuk öt év alatt? Ehhez képest mennyibe kerül a kehely, amit akár 10 évig is használhatsz? Már nem is tűnik drágának, igaz? Hiszen a kehelyre csak egyszer kell költened, aztán évekig használhatod, nem kell arra figyelned, elfogyott-e otthonról a tampon vagy a betét és hogy már megint mehetsz a boltba, hogy pótold őket.

3. Mert nagy

A tamponhoz képest valóban nagyobbnak tűnhet, hiszen nem kúp, hanem mint ahogyan a neve is mondja, kehely alakja van. Azonban össze tudod hajtani úgy, hogy a felhelyezés egyszerű legyen és hogy megfelelően ki is nyíljon a kelyhed. Az alábbi videón láthatod, hogy tudod összehajtani és hányféleképpen:

 

4. Mert taszítónak tartod, hogy nem beszívja a folyadékot, hanem összegyűjti

A menstruációs kehely nem szívja magába a menstruációs folyadékot, mint ahogyan a tampon vagy a betét teszi. E helyett összegyűjti a vért, amit maximum 12 óra után ki kell belőle öblítened. Ez sokakat taszíthat, hiszen nem tudod, mennyi is igazából a menstruációs folyadékod. A legtöbben azt gondolják, sokkal többet menstruálnak, mint ahogy azt egyébként teszik. Bár a mennyiség egyénenként változik, egy átlagos nő átlagos menstruációja 5-7 nap alatt nagyjából 6 teáskanálnyi. Ezt sokan akkor vehetik észre, amikor elkezdenek kelyhet használni.

5. Mert nem tudod, hogyan öblítsd ki nyilvános WC-ben

Amíg otthon vagy, addig egyszerűnek tűnik: Eltávolítod a folyadékkal teli kelyhet, a tartalmát a WC-be öntöd, majd alaposan kiöblíted a csapnál és már vissza is lehet tenni. Na de mi történik, ha nincs a WC-ben csap, ahol ezt diszkréten megteheted, hanem csak egy közös térben tudnád kimosni? Szerencsére a kelyhet nem csak vízzel lehet kitiszítani. Rendelkezésedre állhat például egy speciális intimeszköz tisztító spray is, amit csak rá kell fújni a kehelyre és 5 másodperc alatt hatékonyan tisztítja és fertőtleníti az eszközt, ráadásul alkoholmentes és PH-egyensúlyozott, valamint könnyedén elfér a táskádban vagy a neszeszeredben, így nem kell a kelyhet a közös csapnál kiöblítened.

6. Mert félsz, hogy szivárogni fog

Mivel eleinte valószínűleg még bizonytalanabbul helyzed fel, nem éreztél még rá, hova pozicionáld, az első pár alkalommal valóban szivároghat, de ez nem a kehely hiányossága, hiszen, ha már tudod, mikor van jó helyen és rutinosan képes leszel használni, akkor már nem fog szivárogni. Nem a kelyhen keresztül szivárog ugyanis a menstruációs folyadék, hanem mellette, amennyiben rosszul lett felhelyezve az eszköz. Honnan tudhatod, hogy rossz helyen van? Egyszerűen úgy, hogy érzed. Valószínűleg kényelmetlen lesz a felhelyezést követően, ezért ha így érzed, vedd ki és tedd fel újra. Ha a kehely jó helyen van és kinyílt, nem fog szivárogni.

menstruációs kehely

7. Mert már szültél és tartasz tőle, hogy nem marad a helyén

Ha hüvelyi úton szültél vagy gyengébbek a medencefenék izmaid, akkor lehet, hogy egy A méretű kehely számodra tényleg nem a legjobb választás. Szerencsére van direkt neked és a hasonló cipőben járó nőknek B méretű menstruációs kehely, ami nagyobb és ami kifejezetten a már szült nőknek lett fejlesztve.

8. Mert benned van a félelem, hogy mi van, ha felteszed és nem találod meg

Elvégre ez nem egy tampon, aminek könnyen kitapintható az eltávolító zsinórja, nem? Ha zsinórja nincs is, de van eltávolítást könnyítő szára, amit szintén nem nehéz megtalálni, így nem fog elveszni a felhelyezést követően. Eleinte furcsa lehet  a tamponhasználat után, hogy nem egy zsinór segít a műveletben, de ezt is megszokod pár alkalom után.

9. Mert többszörhasználatos

A kehely valóban több menstruációs cikluson keresztül végigkísér, de ha alaposan tisztítod, nem lesz vele higiéniai problémád. Az első használat előtt forró vízben 5-8 percig sterilizálni kell és ezt érdemes párhavonta megismételni.

menstruációs kehely

Ha eddig a fenti okok valamelyike miatt nem próbáltad ki a kelyhet, reméljük, hogy sikerült eloszlatni az aggályaidat. Ha még mindig bizonytalan vagy, nézd meg valamelyik korábbi cikkünk egyikét, hogy milyen előnyökkel jár a mesntruációs kelyhek használata:

Mentsd meg a földet menstruációs kehellyel

Minden, amit tudnod kell a menstruációs kelyhekről

Forrás: 1 2 3 4