Ha megkérdeznének, mit szeretnél: „Fiút vagy lányt?”, valószínűleg azt mondanád, „Mindegy, csak egészséges legyen a baba.” Azért a lelked mélyén biztosan kicsit jobban vágysz fiúra vagy lányra. Az előző cikkünkben összeszedtük, milyen babonák keringenek az interneten arról, hogyan tudod befolyásolni vagy megjósolni a baba nemét és hogy ezek miért nem bizonyítottak hatásosnak tudományosan. Valami indok azonban biztos, áll amögött, hogy kisfiú vagy kislány lesz-e a baba. Cikkünkben ezt foglaljuk össze Nektek.

baba

Kedves jövőbeli Anyukák!

A rossz hír az, hogy a kisbaba neme nem rajtunk, nőkön, hanem bizony az apukákon múlik. A férfiak ugyanis két típusú spermiumot képesek termelni. Az egyik a „fiú spermium”, ami XY kromoszómát hordoz. Az ő alakja eltér a „lány spermium” alakjától. Az XY kromoszómát hordozó spermiumok alakjuk miatt gyorsabban képesek úszni és gyorsabban érik el a petesejtet, ellenben kevesebb az élettartamuk. Így, ha az ovulációkor kerül sor az együttlétre, ezek spermiumok gyorsabban képesek lehetnek elérni a petesejtet és így kisfiatok fog születni.

A „lány spermiumok” ellenben két X kromoszómával rendelkeznek, alakjuk miatt lassabban, viszont hosszabb ideig képesek életben maradni, akár napokig is. Így, ha már napokkal az ovulációd előtt történik az aktus, az XX kromoszómát hordozó spermiumok fogják nagyobb eséllyel megtermékenyíteni a petesejtet és így kislányotok lesz.

A baba neme inkább az apukán múlik

A petesejt csak egy rövid ideig képes megtermékenyülni, így az ovuláció környékén gyakrabb együttlét javasolt, ha teherbe szeretnél esni, ha ezt követitek, akkor nem fogsz tudni ráhatással lenni a babátok nemére, de nagyobb esélyekkel fog rövidebb idő alatt sikerülni teherbe esni.

Mitől függhet még, hogy fiatok vagy lányotok lesz?

„Háború alatt több fiú születik”. Ha ismerősen cseng ez az állítás, akkor nem vagy egyedül. Miért születhet több fiú háború alatt? A természet valahogy megérzi, hogy férfi katonákra van szükség és elkezdi kiegyenlíteni a populációt? Nem, nem erről van szó. A Newcastle Egyetem tanulmánya más magyarázatot mutat: 927 családfát, 556,387 emberrel Észak-Amerikából és Európából, egészen az 1600-as évekre visszamenőleg vizsgáltak és arra a megállapításra jutottak, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek több lánytestvére született, többször lettek lányai, akiknek azonban fiútestvérei voltak inkább, inkább lettek apjai fiúknak.

A lényeg, hogy egészséges legyen a baba!

Megállapították, hogy a férfiak két különböző allélt három különféle kombinációban hordozhatnak:

  • Az első kombinációt mm-nek nevezik és ilyenkor több Y kromoszómájú spermium termelődik, ami nagyobb esélyekkel eredményez fiúgyerekeket
  • A második kombináció az mf, ami naggyjából ugyanannyi Y és X kromoszómájú spermiumot termel és így fele-fele arányban van esély lányra és fiúra
  • A harmadik az ff-nek nevezett kombináció, ahol az X kromoszómájú spermium a dominánsabb, így valószínűbb, hogy kislány fog születni

Azok a férfiak, akiknek több fiútestvére van, több eséllyel hordoznak mm kombinációt, míg a lánytestvérekkel megáldott férfiak az ff-et. Ez persze nem azt jelenti, hogyha párodnak három bátyja van, akkor már szaladhatsz is kék festékért a boltba, hiszen az mm kombinációt hordozó férfiaknak is születhet lányuk, csupán az esélye magasabb valamennyivel annak, hogy fiú fog.

Lány baba vagy fiú baba?

Na de akkor mi a válasz arra, hogy miért születik több fiú baba a háborúk alatt?

A világháborúk során minden lánybabára jutott egy extra fiú. Miért? Azért, mert behívták a férfiakat a seregbe és ha több fiútestvér ment el harcolni, nagyobb volt az esélye, hogy visszatér egy (aki így valószínűbben hordozta az mm kombinációt), mint annak, hogy az egyedüli fiúgyermek tér haza.

A baba neme tehát az apuka spermáin múlik. Mi múlik még a párod spermáin? Az, hogy egyáltalán célba ér az az XY vagy XX kromoszómájú spermium vagy sem.

A szomorú tények azt mutatják, hogy a férfiak termékenysége drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben.

Mit is jelent ez?

A World Health Organization 15 millió/ml spermium per ondóban határozta meg a normális spermaszám alsó szintjét, mi után különböző vizsgálatokkal alátámasztották ezt. Azonban hiába van egy férfinak normál érték felett a spermaszáma, ha a spermiumok nem elég mozgékonyak vagy alakjukban abnormálisak. Ugyanis ahhoz, hogy a petesejted megtermékenyüljön, egyetlen egészséges spermiumra van szükség. Az elkeserítő valóság az, hogy egyre több férfinak alacsony a spermaszáma és egyre többeknek van gondja ezen felül a mozgékonyságával és az alakjával is.

A megtermékenyülés is egyre nehezebb.

Mire ez azonban kiderül, hogy akár a te párod is érintett lehet, az akár hosszú évekig is eltarthat és sokan ez után rögtön a mesterséges megtermékenyítés mellett döntenek, ami egyes esetekben sajnos magas költségekkel járhat.

A férfi termékenység javítása

A meddőséggel küzdő férfiaknak azonban van egy másik járható út is, ahol nem feltétlen kell eljutni a lelkileg is igen megterhelő reprodukciós centerekbe: ez pedig a termékenységjavító étrend-kiegészítő szedése. Ez egy rendkívül diszkrét megoldás lehet, hiszen online rendelhető. A Conceptio® Férfiaknak termékenységfokozó étrend-kiegészítő összetevőivel a spermaszámot és a spermium mozgékonyságát is javíthatja, ezzel segítve Titeket ahhoz, hogy mielőbb megszülessen az a kislány vagy kisfiú, akinek a szülei lehettek. 

így teljes a család

Sajnos azonban néha akadnak olyan férfi eredetű problémák is, ahol az étrend-kiegészítő már kevésnek bizonyul. Ilyenkor tényleg a meddőségi központok lehet a segítség. Szerencsére néhányban már akad olyan eszköz, ami direkt a férfi eredetű meddőséggel küzdő párok használatára lett kifejlesztve. Ez nem más, mint a FertileChip. 

Mire jó a FertileChip?

A laikusok számára és jó eséllyel számotokra sem világos, mi történik a reprodukciós eljárásokban leadott ondóval. A hagyományos módszer az, hogy a spermát – egy speciálisan erre a célra fejlesztett -centrifugába, mielőtt felhasználják azt az inszeminációhoz vagy egyéb lombikprogramhoz. A probléma ezzel a módszerrel azonban az, hogy a centrifugálás során előfordulhat, hogy a spermiumok DNS-e fragmentálódik, tehát sérül és a spermium életképessége romlik. 

A FertileChip a centrifugálás helyettesítésére szolgál, aminek használata során a spermiumok ugyanúgy viselkednek, mint normális esetben, tehát A-ból igyekeznek elúszni B pont felé. Azok a spermiumok, amik elérnek a B pontba, mozgékonyak és egészségesebbek, így a szakember a mesterséges megtermékenyítési eljárás során könnyebben tud vele dolgozni és magasabb lehet a teherbeesés esélye is, így valószínűbben jön össze a baba.

kisbaba

Ha ez a termék érdekel Titeket a pároddal, az info@adexilis.com email címen tudtok érdeklődni róla és adott esetben el tudunk irányítani Benneteket olyan reprodukciós centerekbe, ahol az eszköz elérhető. Itt előzetes vizsgálatokon fogtok részt venni, ahol a szakember megállapítja, javasolt-e Nektek a FertileChip használata. Amennyiben javasolt, a szakember fogja azt használni.

Reméljük, hamarosan Ti életeteket is gazdagítja egy első vagy akár már a sokadik kislány vagy kisfiú baba!

További cikkeink a témában: