Mindig is arról álmodoztál, hogy hercegnős ruhákba öltözteted a kislányodat és hogy megveszed neki a világ legszebb babaházát? Vagy pont egy vagány kisfiúra vágysz, akinek legszívesebben már most megvennéd a focilabdát? Vajon befolyásolható vagy megjósolható a baba neme?

Rengeteg különböző „módszer” kering az interneten arról, hogyan tudod étkezéssel alakítani a kisbaba nemét.

Heidi Murkoff és Sharon Mazel a terhesség témakörével foglalkozó írónők szerint a szódiumban gazdag ételek segítenek abban, hogy kisfiad legyen. A szódiumban gazdag ételek többek között az uborka, a napraforgómag, a kagyló és a sonka. Állítólag a kálium is a kisfiúk gyártásában van a segítségedre. Gazdag káliumforrás a banán, brokkoli, a gomba, a spenót vagy az édesburgonya.

Ugyanígy megvannak a javasolt ételek arra, hogy nagyobb esélyekkel legyen kislányod. Ezek az ételek a magnéziumban vagy kalciumban gazdag élelmiszerek, mint a különböző tejtermékek, a tofu, a mandula, a zab, a bab vagy a kesudió. A Maastrich University állítása szerint az apuka táplálkozása nincs hatással a pici nemére.

A valóság azonban az, hogy bár maga, az egészséges táplálkozás a termékenységre hatással lehet (az anyukákéra és apukákéra egyaránt), a gyereked nemét nem igazán tudod ezzel befolyásolni. Azért persze próbálkozni lehet vele.

baba

Hegyes a kismama pocakja, biztos, fia lesz

Ismerős a fenti mondat? Nem véletlenül. Valamikor elterjedt az a babona, hogy a hegyes pocakú kismamák kisfiút hordanak a szívük alatt, még azok a nők, akiknek a pocakja inkább gömbölyű, kislányt. Ez azonban nem ettől függ. Azok a kismamák, akiknek a pocakja hegyesebb, valószínűleg egyszerűen vékonyabb testalkatuk volt a terhesség előtt és a kisbabának úgymond kifelé kell terjeszkednie, hogy elférjen. Ezért a vékonyabb, sportosabb kismamákon jobb esélyekkel látszik meg jobban a terhesség, mint azokon a nőkön, akik szélesebb testalkatúak vagy volt rajtuk pár felesleges kiló a teherbeesés előtt. A baba fekvése szintén befolyásolja a pocak alakját.

terhesség

Ha rosszullevős az anyuka, kislányt vár

Ez egy újabb népi babona, bár Svédországban megvizsgálták az esetet. Vajon tényleg több olyan anyuka van rosszul reggelente a terhessége során, akinek kislánya lesz? A válasz igen, de a különbség nem volt számottevő. A lányos anyukák 56%-a, a fiús anyukák 46%-a látogatta meg legalább egyszer az első trimeszter alatt a reggeli rosszullétek miatt. A második trimesztertől ez a szám nagyjából fele-fele arányban fordult elő, a baba neme között itt nem volt összefüggés. A reggeli rosszullétet feltehetőleg egy hCG nevű hormon okozza, de ez a hormon nem fordult elő gyakrabban azokban a terhes nőkben, akiknek lánya lesz és a vizsgálat sem mutatott ki határozott különbséget a fiús és lányos kismamák rosszullevése között.

Egy másik „eszköz”, amivel állítólag megjósolható a jövőbeli gyermeked neme, az ezt mutató kínai naptár

Ebben a naptárban a jövőbeli anyuka Hold-korát korát és a fogantatás Hold-hónapját veti össze. Van különbség az anyuka igazi kora és a Hold-kora, valamint a hónap és a Hold-hónap között is, erre külön kalkulátorokat találsz az interneten. E szerint, például ha az anyuka Hold-kora 26 év a fogantatás időpontjában, ami január Hold-hónapra esik, akkor kisfia születik.

baba

A baba neme persze ilyen módszerekkel nem megjósolható.

Miért van szükség egyáltalán jóslatokra? Miért akarjuk befolyásolni a gyermekünk nemét?

Az ember alapvetően tart az ismeretlentől. Kíváncsiak vagyunk és szeretnénk, ha a dolgok meg lennének írva, ha előre láthatnánk bizonyos eseményeket vagy mi magunk szeretnénk hatással lenni a jövőnkre a gyermekünk nemét illetően is. Ezzel persze nincsen semmi baj. Bár a kisbabánk nemét ezekkel a módszerekkel befolyásolni vagy megjósolni nem lehet, a termékenységetekért pároddal mind a ketten tudtok tenni.

Nem győzzük eleget hangsúlyozni mennyire fontos a dohányzás, az alkohol és a stressz kerülése már a babaprojekt alatt is. Az e mögött bújó indokokról ebben a cikkben olvashatsz:

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres sport ellenben jót tehet mind a kettőtök termékenységéért. A Conceptio®Férfiaknak és a Conceptio® Nőknek  étrend-kiegészítők pedig ennek az egészséges életmódnak a kiegészítéseként tehetnek a termékenységetekért és a reprodukciós egészségetekért.

Így, bár befolyásolni vagy megjósolni a gyerek nemét nem tudod, a termékenységetekért és a jövőbeli kisbabátok egészségéért már a tervezési szakaszban is rengeteget tehettek.

Ha pedig fenn áll a kérdés, hogy akkor mégis mitől függ a kisbabád neme, akkor az ezt összefoglaló cikket se hagyd ki: Miből lesz a cserebogár, avagy mitől függ, hogy fiú vagy lány lesz a baba? 

További cikkeink a témában: