Jóval nagyobb rizikófaktort jelent a PCOS-sel élő nőknek az állapotuk, nem PCOS-es társaikhoz képest – a Birmingham Egyetem legfrissebb kutatása felhívta a közvélemény figyelmét a fokozott kockázatra. 

Photo by Eugene Chystiakov on Unsplash

A kutatók kifejezetten arra kérik az egészségügyi hatóságokat, döntéshozókat, hogy biztassák a PCOS-sel élő nőket, tegyenek meg mindent a megelőzésért, és adassák be maguknak a felkínált vakcinát – hiszen a világjárványnak korán sincs vége. 

A policisztás ovárium-szindróma  rendkívül gyakori, minden tizedik nőt érintő állapot. Jellemző tünetei a rendszertelen menstruáció, emelkedett androgén hormonszint, mely jellegzetes fizikai tünetekkel jár, például a férfias típusú szőrösödés (az arcon, hason, deréktájon), a petefészkek jellegzetesen cisztás megjelenése, melyek gyöngysorszerűen megmutatkoznak az ultrahang-vizsgálaton. Ezek az éretlen tüszők aztán nem szabadulnak ki, és nem lesz belőlük érett petesejt, mely ovulációkor kiszabadulhatna, vagy a menstruációval kilökődne. 

Mi az újdonság?

Azt is jól tudjuk, hogy a kardiometabolikus betegségek kialakulására a PCOS-sel élőknek nagyobb a rizikója: 2-es típusú diabétesz, magas vérnyomás, nem alkoholos zsírmáj mind előfordulhatnak a betegeknél, ezekről pedig bizonyítottan tudjuk, hogy magas kockázati tényezők a Covid-fertőzésre. 

Photo by Diana Polekhina on Unsplash

A kutatáshoz szükséges teszteket még a pandémia első hullámában végezték el, 2020 januárjában. Az eredmények azt mutatták, hogy a PCOS-es nők rizikója 51%-kal magasabb a nem PCOS-sel élő nőkhöz képest arra, hogy megfertőződjenek a koronavírussal. 

A European Journal of Endocrinology-ban megjelent tanulmány azt az adatot közölte, hogy a PCOS-sel élők között a Covid-fertőzés rizikója kétszeres a nem PCOS-es nőkéhez képest (18,1 eset/1000 fő/év a PCOS-eseknél, 11,9 eset/1000 fő/év a nem PCOS-es csoportokban). 

Fokozott védelem szükséges

A kutatás továbbá hangsúlyozta, hogy a PCOS-sel élők mentális egészsége is kiemelt figyelmet érdemel, mert ebben a csoportban sokkal magasabb a szorongásos, depressziós kórképek kialakulása, a PCOS-élők önbecsülése ugyanis kirívóan alacsony. Ezért a kutatók javasolják, hogy a beteg köreiben érdemes a távolságtartásra, izolációra vonatkozó tanácsokat mérsékelni. 

Dr. Michael O’Reilly, a kutatás társszerzője elmondta, hogy a PCOS-es betegek a pandémia alatt is többször tapasztalták az egészségügyi szakemberek nem kielégítő hozzáértést, a betegek pedig tartanak attól, hogy ez gátolhatja azt, hogy a megfelelő időben, a megfelelő ellátáshoz juthassanak. 

Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash

Nem szabad elfelejteni, hogy az egészségügyi ellátás drámaian megváltozott a járvány óta, telefonos és videókonzultációk segítségével kommunikálunk az orvosainkkal, viszont sok PCOS-sel élő számára a hagyományos orvos-páciens találkozók nem kiválthatóak ilyen módon. 

A PCOS-sel élő nők végre megkapták a szükséges figyelmet a tudománytól a Covid-fertőzéssel szemben magasabb rizikófaktoruk kapcsán, azonban a megbetegedés lefolyásának vizsgálata további kutatásokat igényel ebben, a vírusnak sokkal inkább kitett csoportban. 

via News-Medical

Olvass még!

Sokkal magasabb a fogamzásgátló tablettával járó trombózis kockázata, mint az AstraZeneca-oltásoké

Inzulinrezisztencia – visszafordítható a cukorbetegséget megelőző állapot?

PCOS – minden, amit tudni érdemes