Hólyagfájdalom, közismert rövidítésén nevezve, IC-ben (interstitialis cystitis) szenvedőknek számos cikket készítettünk arról, hogyan érdemes táplálkozniuk, hogy csökkenthessék panaszaikat. Az Unisis és Allkapure étrend-kiegészítőket már sokan jól ismeritek, most pedig 10 tutibiztos tippet hoztunk el nektek, egyenesen a hólyagfájdalom kezelésének egyik legismertebb hazai specialistájától, Lovász Sándor doktortól.

Lássuk ket!

Hólyagfájdalom és vizelet: miért csíp?

Tudtad, hogy azt a szörnyű fájdalmat, amit nap mind nap átélsz, kizárólag a húgyhólyag ingerlése okozza? Ennek kiváltója pedig nem más, mint maga a vizelet. Az okok: túlzottan savas és koncentrált a vizeleted, sokféle aroma (fűszerek illóolajok) halmozódik fel benne, egyes gyógyszermaradványok (antibiotikumok) és bizonyos anyagcsere-végtermékek is ürülnek a vizeleten keresztül. Hólyagfájdalom esetén ezek együttesen vagy külön-külön is okolhatóak a panaszokért. 

Hólyagfájdalom és savas vizelet? Ez lesz a probléma?

Mindennél fontosabb, hogy csökkentsük a vizelet savasságát, csak így várhatunk igazán nagy javulást, a vizelet lúgosításával, sok víz és speciális diéta tartásával 6.5 és 7.5 közötti ph-ra szorítható a vizelet ph-értéke. Konkrétumokkal: a hólyagfájdalom panaszai jól kezelhetőek lúgosító ásványvízzel, citromlével (igazi, nem koncentrátum!) és citrátsó fogyasztásával, akut esetben néha 1 gramm szódabikarbóna elfogyasztásával. 

Mit hagyjunk ki a hólyagfájdalom – diétában?

Nagyon fontos a csípő, irritáló anyagok, összetevők elkerülése: ide tartozik a chilil, fahéj, vanília, curry, szegfűszeg, feketebors, kömény, szerecsendió, de a gyógyteák, gyógynövénykivonatok is (híg kamilla- és hársfatea mehet). Kávé, alkohol, szénsavas üdítőitalok, édesség, csokoládé, mesterséges édesítőszerek sajnos tiltólistásak, mert fokozhatják a hólyag irritációját.

Hólyagfájdalom: mi a vizelet savasságának jelentősége?

Vizeletünk alapvetően savas kémhatású (a vegetáriánusok kivételek), amit számos egyedi tényező befolyásol. Néhány óráig benntartott, savas vizelet akár két napig tartó panaszokat is okozhat, így kiemelten fontos, hogy hólyagfájdalom esetén a vizelet savasságát csökkentsük, mérsékeljük. 

Érdemes vizelési naplót vezetni, erről egy következő cikkben ejtünk szót. 

Hólyagfájdalom esetén minden kedvenc ételedről le kell mondanod?

Szerencsére ez azért nincs így, ugyanis a kalcium-glicerofoszfátot tartalmazó Alkapure étrend-kiegészítővel mérsékelhetek a panaszok. Az Alkapure nem a gyomorra vagy a hólyagra, hanem közvetlenül az elfogyasztott ételekre hat, csökkenti azok savasságát. Naponta háromszor két tabletta, tartósan szedve, mérsékli a vizelet savasságát, ha esetleg nem tartottad tűpontosan a hóyagfájdalom- diétát, segíthet, hogy elkerüld a komolyabb panaszokat. 

Hólyagfájdalom és folyadékfogyasztás? Elhanyagolt terület!

Nagyon fontos lenne hangsúlyozni, hogy hólyagfájdalomban a híg vizelet elérése elengedhetetlen, ezt pedig minimum 2 és fél liter, nyáron akár 3 és fél liter folyadék fogyasztásával érhetjük el. Enélkül a vizelet koncentrált marad, biztosak lehetünk benne, hogy komoly panaszokat fog okozni. Éjszaka is fontos lenne innunk, mert ezzel elkerülhető a vizelet reggeli koncentrálódása, savasodása.