Oltakozáskor egy sor mellékhatásra figyelmeztetnek minket: az oltás helyén kialakuló fájdalom, fejfájás, hőemelkedés mind normális oltási reakciók … a ciklus kitolódása, elmaradása, rövidülése viszont jellemzően nincs a felsoroltak között. 

Photo by Monika Kozub on Unsplash

Szerte a világon nők ezrei teszik fel a kérdést fórumokon,  más is tapasztalt -e erősebb vérzést, kimaradást a menstruációja esedékessége idején azután, hogy beoltották. Nálunk, a Minden, ami nőgyógyászat Facebook-csoportunkban sincs ez másképp, sok-sok tagunk kért már tapasztalatot arról másoktól, hogy kinek, hogyan alakult a menstruációja a Covid-oltás után, mert csúszást, kimaradást vettek észre a saját menstruációjukban. 

Van összefüggés?

Nos, tudományos bizonyítékaink egyelőre nincsenek a jelenségről, könnyen lehet, hogy a nők határozottabban észlelik ezeket a tüneteket, azután, miután elolvasták mások tapasztalatait.

Dr. Victoria Male, a londoni Imperial College immunológusa azonban arról számolt be a BBC-nek, hogy a menopauza korában lévő nők is szokatlan vérzésről számoltak be, miután beoltották őket, ezért feltételezi, hogy  felléphet vérzési rendellenesség bárkinél – reakcióként az oltásokra. Habár nincs bizonyított kapcsolat, mégis előfordulhatnak változások a ciklusban. Szerencsére, ezek többsége azonban ártalmatlan, rövidtávú rendellenesség. 

Photo by Erol Ahmed on Unsplash

Az endometriumot, ami lényegében a méh bélése, és az immunrendszer része, immunsejtek építik fel. Egyszer megvastagszik, ha megtermékenyülésre, azaz terhességre készül fel, máskor, ha a beágyazódás elmarad, leválik, és a kilökődött petesejttel együtt távozik menstruációs vérzéssel. Oltáskor számos kémiai jelzés kering a testben, ami természetesen hatással van az immunsejtek működésére: ez lehet az oka, amiért a méhnyálkahártya elkezd leválni, ami természetesen vérzést is okoz. 

Népszerű tévhitek, tudományos bizonyítékok

Bár sok aggodalom övezi az oltásokat, különösen az első trimeszterben, nincs okunk feltételezni, hogy a vakcinák vetélést indítanának, amit viszont biztosan tudunk, hogy a Covid-fertőzés koraszülést és vetélést is okozhat.

A menstruációs rendellenesség és az oltás között lehetséges összefüggés, mert a gyulladásban lévő szervezetben megváltozhat az ovuláció időpontja, és erősebb, görcsösebb menstruációs vérzésben végződhet. 

Photo by Pawel Czerwinski on Unsplash

Dr. Male szerint az influenza és HPV-elleni oltások is okozhatnak ilyet, azt viszont határozottan cáfolja, hogy az oltások meddőséghez vezetnek, mert ennek ellenkezőjére egy rakás tudományos bizonyítékunk van, ellentétben az interneten terjedő álhírekkel. Szerinte a női ciklus és az oltás kapcsolatát tovább kell kutatni, hogy többet tudjunk meg a mellékhatásokról, mert hát… mi lenne, ha nem lennénk vele tisztában, az oltás utáni láz, hőemelkedés teljesen normális, oltás után jelentkező reakció, ami csupán annyit jelent, hogy dolgozik az immunrendszerünk? 

Azonban minden rendellenes vérzéssel keressük fel az orvosunkat, biztos, ami biztos, figyelmeztet az angliai nőgyógyásztársaság orvosa, Sue Ward. 

via BBC

Olvass még!

Miért mérd le a méhszáj magasságát, mielőtt kelyhet veszel? Mutatjuk!

Te kipróbálnád a freebleedinget?

Nem kell elviselned, több mint premenstruációs szindróma