Mit tudsz a Kegel-gyakorlatokról? Intenzívebb orgazmus, erősebb hüvelyizmok, inkontinencia megelőzése – ezek mind a lehetséges előnyök, ismerd meg ezt a több,  mint fél évszázados módszert!

KegelSmart medencefenék erősítő eszköz

A Kegel-gyakorlatok nagy múltra tekintenek vissza

A Kegel-eszközöket egy nőgyógyászról Dr. Arnold Kegelről nevezték el, ő hívta fel a figyelmet a medencefenék edzésére inkontinencia kezelésében, és hozta piacra az első Kegel-eszközt 1948-ban. Valószínűleg még ennél is régebbi múltra tekint vissza a medencefenék edzése,  már az ókori görög és római orvosok is beszélték ilyen tornákról, és használtak hasonló eszközöket. Manapság már több modern eszköz is a Hölgyek rendelkezésére áll.

A Kegel segít a hosszabb és tartósabb orgazmus elérésében

Az orgazmus  egészséges. És mégis ki mondana nemet egy hosszabb ideig tartó orgazmusnak? Gondoljunk csak bele, hogy minden egyes Kegel-gyakorlattal fokozhatunk az orgazmusok intenzitásán! Az erősebb medencefenékkel rendelkező nők intenzívebben és hosszabban élhetnek meg minden egyes orgazmust, mivel a medencefenék izmainak ritmikusan össze kell húzódniuk a csúcspont pillanatában (De Santiago, 2015). A medencefenék izmain végzett munka elősegíti a összehúzódást, miközben eléri a csúcspontját, így hosszabb ideig tart és intenzívebb lesz az orgazmus. 

A Kegel-gyakorlatok jótékony hatással vannak az orgazmusra

A Kegel-gyakorlatok erősítik a törzset

Noha nem lesz kockás hasad a medencefenék edzéstől, de mégis nagy hatással van a szervek egészséges elhelyezkedésére. Ha a medencefenék izmai erősek és jól edzettek, akkor az azokra támaszkodó szervek jobb helyzetben vannak és jobban támaszkodnak (De Santiago, 2015). Ez  hasznos az inkontinencia és más medencefenék-problémák esetében is. Ezenkívül elősegíti az egészséges testi helyzet felvételét, és erősíti a törzs izmait is.

Az edzés elősegíti az inkontinencia megelőzését és elkerülését

Most talán azt gondolhatod,  ez egy olyan probléma, ami neked nincs, és ezért nem is kell foglalkoznod a megakadályozásával. Amit azonban kevesen tudnak, hogy 3 nőből 1 szenved inkontinenciával az élet valamilyen pontján (De Santiago, 2015). Ez nem csak az idősödőket érinti, hanem a nők bármely korosztályával megtörténhet.  Miért ne kerülnéd el ezeket a problémákat egyszerű edzőgyakorlatokkal?

A Kegel-gyakorlatok segítenek a medencefenék erősebbé tételében, és ezáltal erősítik a kontrollt a vizelési inger felett. Nagyobb kontroll mellett kisebb a valószínűsége annak, hogy akaratlanul vizeletet veszíts.

A Kegel felkészít a terhességre, és segít felépülni szülés után

Ha babát vársz, bizony néhány változást észlelhetsz a testén, mint például a súlygyarapodás vagy  a gyengébb hólyag. A Kegel-gyakorlatok itt mutatják meg a különbséget. Azoknak a nőknek, akiknek edzett medencefenékük van, általában kevesebbszer tapasztalnak vizeletvesztést terhesség alatt, és azt követően is. A szülés idején szintén szükség van a medencefenék izmaira. Amikor meghallod majd a „nyomjon” szót, az jelzi, hogy a medencefenék izmainak el kell kezdeniük dolgozni, és az erősebb és edzettebb izmok segítenek gyorsabban végigmenni ezen az úton.

A Kegel-gyakorlatok felkészítenek a terhességre, és segítik a felépülést

Photo by Camylla Battani on Unsplash

Felkészít a menopauzára és enyhíti a tüneteket

Mint tudjuk, a menopauza alatt csökken az ösztrogénszint, ami a medencefenék izmait is sokkal gyengébbé teheti. Ahogy fentebb is említettük, a gyengébb medencefenék nem támasztja alá ugyanúgy a szerveket, és ez szövődményekhez vezethet, mint például az inkontinencia vagy a méhsüllyedés.

Ezen izmok edzése elősegíti a vér egészséges áramlását, növeli a hüvelyi nedvesség termelését és a szexuális vágyat (De Santiago, 2015). Mivel a hüvelyszárazság és a csökkent libidó tipikus menopauza tünetek, ezeket a szövődményeket megelőzheted úgy, hogy a Kegel-eszközökkel gyakorolsz.

Méhsüllyedés megakadályozása

Egy másik medencefenék-betegség a méhsüllyedés, amelyet a medencefenék izmainak edzése révén is el lehet kerülni. A méhsüllyedés akkor fordul elő, ha az izmok túl gyengék ahhoz, hogy alátámasszák a szerveket, és ezek a szervek megsüllyednek, vagy belenyomódnak a hüvelybe. Annak ellenére, hogy valószínűbb,  ez az idősebb nőknél jelentkezik, a medencefenékizom erősítése és gondozása megelőzheti, és segíthet elkerülni a medencefenék-rendellenességeket.

Javítja az életminőségét

A Kegel-gyakorlatok rendszeres végzése önmagában is javíthatja életminőségét. Amellett, hogy megakadályozza a betegségeket vagy gyógyítja őket, hozzájárulhat a kiegyensúlyozott mindennapokhoz, mivel edzésben tartja női nemi szervi izmait, így javíthat az általános közérzeten. A különböző segédeszközök pedig segítenek még hatékonyabbá tenni az edzést. Tornára fel, Hölgyeim!

További cikkeink a témában: