Napjainkban a teherbeesés egy igen fontos téma. A mai modern társadalom szerencsére egyre egészségtudatosabb, az orvostudomány folyamatosan fejlődik, az emberek pedig rengeteg adatot és jó tanácsot megtudhatnak a termékenységről. Az utóbbinak azonban megvan az árnyoldala is: Akad téves információ az interneten, olyan teherbeesés mítosz, aminek nincs tudományos alapja.

1. Ha bizonyos ételekből többet vagy kevesebbet fogyasztasz, befolyásolhatod vele a kisbabád nemét

Biztos te is hallottál már arról, hogy bizonyos ételekkel hatással lehetsz arra, milyen nemű kisbabád lesz. Kisfiút szeretnél? Igyál koffeint vagy energiaitalt a fogantatás előtt, egyél mandulát, avokádót és bogyós gyümölcsöt, de kerüld a túl fűszeres ételeket, a citromot és a tejterméket. Kislányt szeretnél? Egyél citromot, halat, húst és sok desszertet.

Ez csupán egy gyakran hallott teherbeesés mítosz. A babád neme azon múlik, hogy X vagy Y kromoszómát hordozó spermium éri el először a petesejtet, ezt viszont se te, sem a párod nem tudja táplálkozással befolyásolni. Egyél egészséges ételeket, de nem amiatt lesz kisfiad, hogy a babaprojekt alatt minden reggelt egy avokádós szendviccsel indítasz.

egészséges ételekkel a teherbe esésért

2. A fogantatás függ a pozíciótól

Hallottad már, hogy a misszionárius pozíció a legjobb, ha a cél a teherbeesés? Ez egy újabb téves infó, ami az internet világában kering. A pozíció nem befolyásolja, hogy terhes leszel-e, nincs rá tudományos kutatás, hogy egyik pozíció jobban segíti a fogantatást, mint a másik.

3. Nem eshetsz teherbe a menstruációd alatt

Bár valóban nagyon ritka, hogy valaki a menstruáció alatti együttlét után esik teherbe, nem lehetetlen. Vannak nők, akik a menstruáció után nem sokkal már ovulálnak, a spermium pedig akár napokig életben maradhat, így elképzelhető, hogy úgy esel teherbe, ha a menstruációd alatt vagytok együtt a pároddal.

4. Ma már 40 év felett is könnyű teherbe esni

Sorra hallani azokról a hírességekről, akik 40 felett szülték meg az első vagy a sokadik gyereküket, úgyhogy akár azt is gondolhatod, hogy neked se lesz vele gondod. Bár tény, hogy az orvostudomány fejlődésével valóban nagyobb esélyekkel fogsz teherbe esni 40 éves korod után, mint akár 15-20 évvel ez előtt tették a negyvenes nők, de könnyűnek nem lesz könnyű. 40 év felett a természetes úton történő teherbeesés esélye ciklusonként csupán 5%. Magasabb a vetélés és a koraszülés, valamint a rendellenességekkel születő gyerekek esélye. Ugyanakkor egészségtudatos hozzáállással, étrend-kiegészítők szedésével, inszeminációval és/vagy az IVF centerek segítségével növekszik az esélyed a teherbe esésre és lehetséges, hogy gyakori nőgyógyászati vizsgálatok és odafigyelés mellett komplikációk nélkül kihordasz egy egészséges kisbabát. Hiszen erre is sok példa van. Remény van, de nem feltétlen lesz könnyű a teherbeesésig vezető út 40 felett.

nem minden mítosz megalapozott

5. A férfiak termékenysége nem változik a korral

Ez is egy gyakori teherbeesés mítosz. A férfiak spermájának a minősége is képes romlani idővel, kevesebb lehet a száma, rosszabb a mozgékonysága, nem megfelelő a morfológiája és ezek mind hatással lehetnek a termékenységére. Bár a férfiaknál erről csak 40-45 éves koruk után beszélhetünk. Szerencsére a férfiak számára is van megoldás, már tud szedni olyan étrend-kiegészítőt, amitől javul a sperma minősége, illetve férfi oldalú probléma esetén is ott van megoldásnak az IUI vagy a reprodukciós center, mint segítség. Az orvostudomány fejlődésével pedig megjelennek olyan eszközök is a piacon, ami direkt a férfi meddőség segítését szolgálja: Ilyen például a bizonyos reprodukciós intézetekben elérhető FertileChip is.

6. Csak a terhesség alatt érdemes étrend-kiegészítőt szedni

A mai szülőképes nők szerencsére egyre egészségtudatosabbak és gyakran előfordul, hogy maguktól is, nem csak az orvos javaslatára is szedni kezdenek étrend-kiegészítőt.  Ez azonban többnyire a terhesség és a szoptatás idejére korlátozzák. A terhesség előtti vitaminok azonban ugyanolyan fontosak. Egyrészt, mert bizonyos összetevőkre a kisbabádnak már akkor szüksége van, amikor te még nem is tudod, hogy terhes vagy. Ilyen például a folsav, DHA és a jód, amik nélkülözhetetlenek a kisbabád egészséges magzati fejlődésében. A terhesség előtti étrend-kiegészítőkben olyan antioxidánsok is találhatóak, amik csökkentik az oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz pedig lehetséges ok lehet arra, miért nem sikerül teherbe esned.

a teherbe esés több mindenen múlik

7. Nem kell egészséges életmódot élned a teherbeesés előtt

A dohányzás rendkívül káros a te és a magzatod egészségére is a terhességed és a szoptatás alatt. Ugyanakkor a dohányzás már a terhességed előtt is hatással van a termékenységedre és a párodéra is. Kutatások támasztják alá, hogy a dohányzók körében tovább tarthat a teherbeesés, mert károsítja a petesejt és a sperma minőségét is.

Az alkohol szintén késleltetheti a megtermékenyítést. A férfiak spermájának minőségét ronthatja, csökkentheti a számát, valamint akár impotenciát is okozhat.

Kutatások kimutatták, hogy a koffein szintén késleltetheti a teherbeesés idejét, így a koffeint fogyasztó párok esetében hosszabb időbe telhet, amíg megtörténik a fogantatás.

Bizonyos vitaminok és antioxidánsok azonban pozitívan befolyásolhatják a te és a párod termékenységét.

Ezért már a teherbeesés előtt is érdemes odafigyelnetek a pároddal a táplálkozásra és hogy termékenység javító étrend-kiegészítőkkel egészítsétek ki az egészséges táplálkozást!

További cikkeink a témában: